Letošní operační systém pro iPad se nese převážně v duchu již zmiňovaného iOS 14. Loňské rozdělení operačních systémů pro iPhone a iPad ve verzích iOS 13 a iPadOS 13, které přineslo spoustu novinek zvlášť pro iPad a iPhone, se letos nekoná. Představené novinky v operačních systémech jsou takřka totožné v obou systémech. Jedná se například o nový vzhled hovorů nebo nový vzhled Siri viz předchozí článek WWDC 2020: Nový iOS 14. Pojďme se ale podívat na to, co je jinak – je tedy změn dost nebo málo?

V čem se liší iPadOS 14 od iOS 14

Rozdílné nastavení najdete například hned u widgetů na domovské stránce, které si nemůžete vložit do plochy mezi ikony, ale zůstávají připnuté na levé straně první plochy jako doposud, ovšem s novým designem. Čili spíše model macOS. Navíc v iPadOS 14 chybí Knihovna aplikací, která je nově v iOS 14 na poslední stránce.

Přepracované postranní panely napříč mnoha aplikacemi jako například Fotky, Soubory, Poznámky, Kalendáře nebo Apple Music umisťují navigaci vždy na jedno místo. Teď je práce s aplikacemi mnohem intuitivnější. Zjednodušené panely nástrojů a nové rozbalovací nabídky navíc poskytují přístup k ovládacím prvkům aplikace vždy na jednom místě.

iPadOS 14 aplikace fotky

Vyhledávání v iPadOS 14 Apple přepracoval od základu a vše je integrováno do jediného místa, kde můžete rychle najít prakticky cokoliv – od vyhledání a spouštění aplikací, přístupu k kontaktům, souborům a rychlým informacím až po získání odpovědí na běžné otázky o lidech nebo místech.

S novým kompaktním designem Univesal Search – a ano přípomíná svého macOS bratra, který se přesto stále jmenuje Spotlight – mohou uživatelé začít hledat, aniž by museli opustit aplikaci, ve které se nacházejí. Webová vyhledávání jsou ještě mocnější a rafinovanější a poskytují relevantnější návrhy. Stačí jen klepnout.

iPadOS 14

Podpora ručního psaní

iPadOS 14 přináší funkci Scribble pro využití Apple Pencil, která umožňuje uživatelům psát v jakémkoli textovém poli – které se automaticky převede na psaný text – takže akce, jako jsou odpovědi na iMessage nebo vyhledávání v Safari, jsou rychlé a snadné.

Veškerý rukopis a převod na text se děje přímo na zařízení a vaše soukromí a bezpečí je tak ochráněno. Při psaní poznámek se využívá koprocesor pro strojové učení. Ten umí rozlišit rukopis od obrázku, takže ručně psaný text lze snadno vybrat, vyjmout a vložit do jiného dokumentu jako běžný text. Rozpoznávání tvarů umožňuje uživatelům kreslit tvary, které jsou geometricky dokonalé.

Funkce Scribble bude zpočátku poskytovat podporu pro angličtinu, tradiční a zjednodušenou čínštinu a smíšenou čínštinu a angličtinu bez nutnosti přepínat jazyky. Ostatní jazyky příjdou později.

iPadOS 14 ruční psaní


Detektory dat nyní pracují s ručně psaným textem a umí rozpoznat telefonní čísla, datumy a adresy a nabízí uživatelům možnost provádět akce, jako je klepnutí na psané číslo a uskutečnění hovoru, přidání události přímo do Kalendáře nebo zobrazení polohy v Mapách. Velmi šikovné.

Ještě realističtější rozšířená realita

AR se osvědčila jako nesmírně výkonná technologie, která pomáhá plnit úkoly způsobem, který nikdy předtím nebyl možný. Nový ARKit 4 poskytuje zcela nové API pro práci s prostorem, které vývojářům nabízí přesnější informací o hloubce díky novému LiDAR skeneru na iPad Pro. Vývojáři mohou pomocí rozhraní Depth API použít výkonné nové funkce ve svých aplikacích, jako například měření tělesných rozměrů za účelem přesnějšího virtuálního testování. ARKit 4 také představuje novinku Location Anchors pro aplikace pro iOS a iPadOS, které mohou využít data map s vyšším rozlišením v aplikaci Mapy.

 

Vylepšené funkce ochrany osobních údajů přináší větší transparentnost a kontrolu

Všechny aplikace budou nyní muset před zahájením trackování získat svolení uživatele. Později v tomto roce budou stránky produktů v App Store obsahovat informace o ochraně osobních údajů, které vývojáři budou sami hlásit.

Poslední funkci, kterou bych chtěl zmínit a ke které nejsou zatím k dispozici relevatní informace, je možnost sdílet iPad mezi více uživateli. Tento režim byl dostupný zatím pouze iPadům deployovaným ve školství. Nechme se tedy překvapit, zatím iPadOS 14 vypadá slibně.

Další články z WWDC 2020

TAGY: ipados