Společnost Adobe na podzim roku 2018 oznámila aktualizaci technologie pro licencování aplikací. Tímto krokem chce podpořit integraci cloudových služeb do desktopových aplikací. Nové verze produktů Adobe Creative Cloud, Document Cloud, produkty eLearning, Technical Communication a ColdFusion budou k dispozici pouze pro jmenné licence a sériová čísla Adobe aplikací končí. Firemním administrátorům tato změna zásadně zjednoduší správu licenci.

Jednotná konzole

Licence se nyní budou spravovat pouze z unifikované webové konzole Adobe Admin Console. Navíc nebude potřeba provést novou aktivaci licence v takových případech jako je migrace operačního systému nebo nová instalace operačního systému. Tato změna s sebou přináší také vyšší bezpečnost sítě, neboť lze veškerý licenční provoz prověřit již na úrovní podnikového firewallu.  Přechod na jmenné licence přínáší další možnosti. Především integrace s Active Directory, adresářovou službou LDAP anebo Google Apps dále zjednodušuje identity management. Díky produktům třetích stran umožňuje například automaticky vytvářet uživatele v konzoli Adobe Admin Console.

Proces vyřazování sériových čísel produktů z provozu plánuje společnost Adobe zahájit již na konci roku 2019. Jakmile dojde k vyřazení z provozu, sériová čísla přestanou fungovat a příslušné produkty, aplikace nebo služby již nebude možné používat. Samozřejmě jsme připraveni vás provést celým procesem a vyřešit vaše dotazy.

Zdroj