Aplikace Keychain je v Apple zařízení již pěknou řadu let, ačkoliv se Vám může zdát, že o aplikaci slyšíte poprvé. Jestliže jste ji nikdy nespustili, nevadí – sama si z ostatních programů "půjčuje" pravidelně  hesla k různým službám. Aplikace se neustále stará o certifikáty, hesla a tajné informace, které rozhodně nechcete, aby se dostaly ven. Abyste si nemuseli všechny zadaná hesla pamatovat, aplikace si je standardně ukládá do klíčenky a dokáže je, zvoleným aplikacím zpřístupnit i bez ověřování. Jako uživatel musíte znát tedy jedno heslo k celému svazku a o nic dalšího se nemusíte starat. Aplikace Apple Keychain je aplikací přímo od společnosti Apple a proto je v systému přímo již integrovaná a je zcela zdarma. Bohužel ne každý program umí klíčenku zpracovat a uložit příslušná hesla.

Screen Shot 2017-03-01 at 16.11.43 Klíčenka shromažďuje hesla z aplikací jako je Mail nebo Safari (zde je hesel bezesporu nejvíce), ale také přístupy k internetovým službám, hesla k WiFi. Veškerá data jsou kryptovány a jsou chráněny dle Triple Digital Encryption Standard (3DES) a tudíž jsou přístupné až po zadání hesla.

Apple Keychain – snadnost především

Snad všechny aplikace od společnosti Apple jsou uživatelsky dokonale přívětivé - na tom si Apple velmi zakládá a rozhodně ví proč. Jejich aplikace jsou graficky jednoduché, dobře použitelné a hlavně skvěle funkční! Praktická stránka používání aplikace je jasná - její rozšířené možnosti jsou například to, že spolupracuje s generátorem hesel v Safari a také s funkcí automatického vyplňování. U nových hesel Safari samo ukazuje různé obtížnosti a dokonale provází uživatele k vyplnění silnějšího a tím pádem i bezpečnějšího hesla. Funkce automatického vyplňování může například na iPhonu vyplňovat uživatelská jména a hesla a tím výrazně pomoci při přihlašování. Aplikace je v každém případě jak na iOS tak i na macOS zařízení nainstalovaná a záleží pouze a jenom na Vás, zda zvolíte nějakou jinou alternativu, nebo budete používat právě Apple Keychain. Velkou výhodou aplikace je to, že je integrovaná přímo v systému a tudíž je zajištěna její pravidelná bezpečností kontrola, ale také špičková synchronizace nových hesel do ostatních zařízení pomocí služby iCloud.

Vhodné řešení i pro Vaše použití?

Před výběrem vhodné aplikace pro ukládání hesel by bylo rozhodně vhodné vědět, že Apple Keychain není zrovna tou nejdokonalejší funkcí. Například hesla nemůžete libovolně sami vkládat ani je nikterak upravovat. Navíc si do samotné aplikace nemůžete přidat další informace nebo třeba bezpečností otázky - vše je jenom o uživatelském jméně/e-mailu a heslu. Bohužel v aplikaci nejsou žádné doplňující parametry, díky kterým by se jednalo o ideální řešení, které by sloužilo jako úložiště našich hesel.

Apple Keychain je skvělá věc, nicméně má ještě prostor pro zlepšování a je otázkou, zda z aplikace udělá Apple plnohodnotnou aplikaci s možností dalšího nastavování, nebo jestli ji primárně ponechá jenom jako aplikaci pro ukládání hesel. Další věc je fakt, že aplikace spoléhá na iCloud a zde je potencionální riziko, které spočívá v tom, že pokud někdo najde slabinu právě zde, hrozí poškození ve všech zařízeních. Což by pro většinu uživatelů znamenalo nemilé komplikace, kterých se rozhodně chceme každý vyhnout. Chcete se dozvědět více o používání Apple Keychain (Klíčenky)? Podívejte se na náš starší a detailní článek o samotném používání na iPadu a iPhonu. Nebo se mrkněte jak snadno zobrazit všechna uložená hesla v aplikaci na macOS.