Bezpečnost, snadná správa a nižší náklady jsou důvodem, proč by Macy měly tvořit 10 - 15% vašich pracovních počítačů. Když někdo naznačí, že Windows 10 PC nespasí, někteří lidé z IT začínají dotyčné osoby obviňovat, že se snaží nutit firmy k tomu, aby kompletně přešly na produkty Apple. To ovšem není jednoznačný úmysl, ale komentáře těchto lidí donutí člověka k zamyšlení. Jakou roli hrají Macy ve firemním prostředí a je přechod na takové řešení opravdu výhodné? Pravda není černá ani bílá, ale následující fakta jsou pravdivá, přestože plno firem je ignoruje a lpí na reáliích a stereotypech o Macích z devadesátých let:

  • Macy jsou bezpečnější než Windows PC.
  • Macy mohou být spravovány snadno ve velkém měřítku.
  • Macy nabízení operativní obnovení provozu, což u „all-Windows“ prostředí není možné.
  • Macy zvládnou vše, co většina lidí chce, ačkoliv je potřeba uznat, že existují určité podnikové potřeby, které uspokojí pouze Win aplikace.
  • Macy stojí stejně, jako počítače třídy business class, ale jejich celkové náklady na vlastnictví jsou obvykle nižší.
  • All-Mac prostředí je stejně nesmyslné, jako all-Windows prostředí.
  • Windows PC s Win 7 nebo Win 10 se v průběhu několika následujících let stanou standardním výpočetním zařízením pro většinu uživatelů.

Kdo potřebuje Mac

Sečteno a podtrženo: Vedoucí pracovníci a lidé, kteří jsou neustále na cestách, jsou těmi nejlepšími kandidáty na používání Macu ve firmě. K nim můžeme přidat léty ověřenou komunitu uživatelů Macu, jako jsou vývojáři aplikací a kreativci z oblasti marketingu a designu. Historicky je využití Maců evidováno právě v těchto odvětvích.

Proč Mac?

Protože Macy mnohem lépe zvládají phishingové a jiné útoky na uživatelský systém a skvěle pracují i mimo síť. "Běžní" pracovníci v kancelářích by měli dostat na výběr, zda chtějí pracovat v prostředí Windows nebo OS X. Pokud se na to podíváme z pohledu dlouhodobé investice, je pořízení Maců do firem několikanásobně výhodnější a jejich výdrž je podstatně delší.

A další proč

Protože přítomnost určitého procenta non-Windows uživatelů zaručuje schopnost „přepnutí“ v případě zhroucení jednoho ze systémů nebo hackerského útoku, nemluvě o tom, že zaměstnanci mají možnost pracovat právě s tím typem zařízení, který jim nejvíce vyhovuje.

V ideálním případě by 15 - 25% zaměstnanců mělo k práci používat Mac. U firem, zaměřených na vývoj softwaru nebo kreativní práci, by toto procento mělo být vyšší.

Například společnost Cisco Systems, která kdysi proslula jako „anti-Mac“, má nyní kolem 20% zaměstnanců s Macy - to znamená kolem 35 tisíců Maců. Přechod na Macy byl snadný a nenavýšil spotřebu IT zdrojů.

Většina firem někdy až zbytečně investuje čas a peníze do zabezpečení počítačů s Windows, neustálých aktualizací antivirových programů a nápravě škod. Mnohdy totiž neví, že existuje jiné a efektivnější řešení.

STOP vysokým & zbytečným nákladům

Správa a zabezpečení počítačů se systémem Windows vyžaduje vysoké náklady, spojené s používáním  nástrojů, jako je například System Center. Podle odhadů investují IT organizace do zabezpečení a správy Windows PC mezi 2000 - 2300 dolary na uživatele ročně.

Dobrá zpráva je, že Macy můžete spravovat za stejnou, ve většině případů však mnohem nižší cenu - v závislosti na zvolené metodě. Čím více bude metoda správy podobná té u Windows, tím budou náklady vyšší.

Od vyšších k nižším nákladům

System Center od Microsoftu podporuje Macy s OS X Yosemite, dále existují rozšíření pro System Center, pomocí kterých můžete zvětšit záběr možností správy Macu. Pro správu OS X je kompatibilní i mobilní operační systém od Applu -> iOS. Správu tedy můžete provádět i prostřednictvím iOS zařízení. Řešení pro tento způsob správy nabízí třeba MobileIron nebo VMware. Pomocí iPhonu či iPadu můžete provádět i správu zabezpečení Macu. Menší organizace mohou zainvestovat 20 dolarů do OS X Serveru, který se zároveň postará i o síťové zálohy přes servery Time Machine. Několik IT odborníků, s nimiž jsem mluvil, o tomto ví - i vy byste měli vědět, že Macy nabízejí šifrování celého disku, které můžete spravovat prostřednictvím zásad, kontroly nad administrátorskými právy, nebo můžete „uzamknout“ bootování Macu z konkrétního disku.

Zajímá vás transformace na Apple produkty?

Pokud ano, stačí nám napsat a o možnostech přechodu na tyto produkty se můžeme pobavit osobně. Naše obchodní oddělení se vám bude věnovat, techničtí pracovníci provedou bezplatný audit a následně vypracujeme návrh řešení, které u vás bude fungovat a vyřeší všechny starosti. Využití Apple produktů ve firmách všech druhů stále roste, aplikujte tuto skutečnost také ve svém podnikání a využijte peníze a čas efektivněji.