Centrum domácí zábavy Apple TV 4. a 5. generace se chystá na aktualizaci s názvem tvOS 13. Aktuálně probíhá veřejné beta testování a my se tak již teď můžeme podívat, jaké změny nový tvOS na podzim přinese.

Drobné, ale zásadní změny

První změny se týkají základního uživatelského rozhraní. Pokud se totiž při výběru aplikace zastavíte na některé dlaždici, může se spustit ukázka přes celou obrazovku. V praxi se pak teoreticky můžeme setkat se situací, kdy se při výběru aplikace HBO GO spustí ukázka filmu, který právě vyšel nebo v případě aplikace Hudba, se pustí ukázka nového videoklipu.

Naprosto zásadní novinkou je podpora více uživatelských účtů. Doposud Apple TV podporovala pouze jedno Apple ID a služby, které byly s tímto Apple ID spojeny. Od verze tvOS 13 si může každý člen domácnosti vytvořit vlastní účet a přihlásit se pod svým Apple ID. To znamená přístup pouze k vlastním fotografiím na iCloudu, nákupům v App Store a dalším funkcím. Toto rozlišení s sebou přináší i lepší rodičovskou kontrolu nad vhodností obsahu pro dětské účty. Oddělené uživatelské účty budou mít vliv na doporučování obsahu, které bude přesnější a vychází jen z toho, co zajímá vás a výsledky nebudou zkresleny hledáním ostatních členů rodiny.

Plynulé přecházení mezi profily zajistí nové kontrolní centrum. To se vyvolá přidržením tlačítka Apple TV App/Plocha. V kontrolním centru je možné ovládat přehrávání, uspat Apple TV, přepnout na jiný profil nebo třeba otevřít vyhledávání a AirPlay.

Nové funkce a větší zážitek pro hráče

Mezi další novinky patří funkce „obraz v obraze“, kterou můžete znát z macOS. Umožní sledování videa v malém okně v popředí, zatímco přes celou obrazovku běží jiná aplikace. U hraní her tak mohou Ti, kteří to zvládnou, sledovat například fotbalový zápas.

Apple se rozhodl podpořit hraní na Apple TV a tak bude od podzimu podporovat herní ovladače k Xboxu a Playstationu. Podpora ovladčů se plánuje také pro platformu macOS a nejspíše iOS. Tato zpráva obzvlášť potěší v kombinaci s plánovanou službou Arcade. Ta nabídne za pravidelný měsíční poplatek přístup k více než stovce her a to až pro 6 uživatelských účtů! Mezi očekávané tituly patří například bojová hra ">LEGO Brawls, adventura ">Beyond A Steel Sky nebo post-apokalyptická strategie ">Overland.

Předposlední novinka potěší nejvíce fanoušky karaoke. Aplikace Hudba nově umožní zobrazit slova právě přehrávané skladby. Ten sice není zvýrazněný ale k autentickému karaoke zážitku už není daleko. Ostatním uživatelům přinese tato funkce intenzivnější zážitek při přehrávání skladeb – od teď budete vědět, co přesně interpret zpívá.

Úžasné spořiče obrazovky

Posledním překvapením je, že se Apple spojil s BBC Natural History a tvůrci pořadu Modrá planeta, který dostal na IMDB hodnocení 9 hvězdiček a stal se jedním z nejlépe hodnocených seriálů všech dob a společně vytvořili něco unikátního. Měli jsme tu spořič obrazovky z vesmíru a záběry byly naprosto úchvatné, nicméně s tvOS 13 přichází spořič se záběry pod hladinou oceánu!

Apple TV se tak pomalu, ale jistě stává centrem domácí zábavy – od větší personalizace Apple ID účtů, větší podporu herních ovladačů až po úžasné vizualizace.