Určitě to všichni znáte: Chcete smazat nějaký soubor na vašem Macu, který ovšem nejdřív musíte přesunout do koše, který si pohodlně "sedí" v docku. Nebo jednoduše zmáčknete klávesovou zkratku Command + Delete. Mazání z koše je však další mezikrok, který musíte provést, pokud chcete soubor trvale z Macu vymazat. Nyní už to však můžete dělat úplně jinak a rychleji. Jakmile však máte položku v koši, je nutné ho sem tam vyprázdnit, aby jste docílili úplného vymazání ze systému. S příchodem nového systému OS X El Capitan však tento krok můžete přeskočit a soubor rovnou odstranit trvale, bez přesunutí do koše. Jak na to? Nová funkce v OS X El Capitan umožní při mazání souboru přeskočit přesunutí do koše. Je to poměrně jednoduché:
  1. Otevřeme si Finder
  2. Vybereme si soubor, který chceme smazat
  3. Podržíme klávesu Option na klávesnici
  4. Přesuneme kurzor do panelu nabídek a klepneme na příkaz Soubor > Ihned smazat (je potřeba stále držet klávesu Option)
  5. Poté stačí jen potvrdit v dialogovém okně, které se objeví. Poznámka: Tuto akci nelze vzít zpět
Snímek obrazovky 2015-10-11 v 11.12.36 A je to! Vybraný soubor je trvale odstraněn z Macu. Nicméně, pokud chcete tento proces ještě trošku urychlit, stačí při mazání souboru použít klávesovou zkratku Option + Command + Delete (stejný proces, jen pomocí klávesové zkratky). Nyní máte všechny vybrané soubory pohodlně a rychleji odstraněny z vašeho Macu.

Čtěte také: Jak a kdy nahrávat 4K místo 1080p na iPhone 6s a 6s Plus