Letošní vývojářskou konferenci WWDC 2020 máme za sebou. Pozorně jsme sledovali celý její průběh – od úvodního projevu, který jsme komentovali živě na našem twitter účtu, až po jednotlivá sezení. Byl doslova nabitý zásadními zprávami, jejichž celkový počet přesahuje rámec tohoto příspěvku, a proto jsme se rozhodli přinést vám v následujících dnech sérii několika samostatných článků.

Na úvod hned několik prvenství

A máte se na co těšit. Nebudeme se totiž bavit pouze o novinkách v jednotlivých operačních systémech, ale půjdeme do hloubky – podíváme se, jaká je budoucnost Apple hardwaru a kam se ubírá vývoj Apple služeb.

Začněme však popořadě. Konference se zapsala do dějin několika prvenstvími. Především šlo o první online verzi. Nikoliv živou, ale předem připravenou, bez obecenstva a bez potlesku. Ten chyběl již v úvodu, kdy v prázdném auditoriu Tim Cook oznámil, že letos společnost Apple představí mnoho vzrušujících novinek. Podvědomě jsem očekával aplaus. Nedostavil se. Velmi zvláštní pocit…

Novinky pro iOS 14

Paradoxně se však záhy vytratil a představení prvních novinek operačního systému iOS 14 mne zcela vtáhlo do děje. „HairForce One“ – občanským jménem Craig Federighi – uvedl několik témat, na které se společnost Apple letos zaměřila. Do popředí se tak dostalo uživatelské rozhraní, větší komfort práce s telefonem, nové funkce služby Siri a aktualizované Mapy.

Podrobně se budeme těmto novinkám věnovat v dalším článku. Nicméně ještě ten samý den jsme začali testovat iOS 14 Beta 1. Co můžeme o této verzi říct již nyní? Že je „sakra” stabilní. Pokud ve vývoji nenastane zásadnější změna, mohla by tato verze směle aspirovat na dosud nejlepší iOS.

iPadOS 14 – Naše předpolady se naplnily

Novinky v iPadOS 14 potvrzují predikce článku Apple IT trendy pro rok 2020. Tedy odklon od iOS a přiblížení k macOS. Koneckonců výkon a tzv. „screen estate” jsou srovnatelné s leckterým PC notebookem. Dvě funkcionality, které bych chtěl vyzdvihnout již teď, jsou Universal Search a funkce Scribble. Velmi se těším!

Po shlédnutí prezentace novinek ve watchOS 7 jsem nabyl dojmu, že hlavní změnu, kterou přináší, je možnost hodinky plnohodnotně využít i během noci. Sledování spánku bude mít měřitelný dopad na kvalitu zdraví uživatelů. V průběhu vývoje však dojde ještě k optimalizaci spotřeby baterie. Teprve potom bude jasné, jak technologie reálně pracuje.

Stranou nezůstal ani tvOS, který přináší AirPlay ve formátu 4K a funkci Obraz v obraze. Že jde o minoritní platformu, bylo patrné i z délky prezentace v čase 4,5 minuty. Přesto vidím do budoucna prostor pro další zlepšování – například oddělené knihovny fotografií. Nicméně chápu, že zde narážíme na hardwarové limity zařízení. Snad příště.

MacOS 11.0?

Co však přišlo potom, nečekal nikdo. Ani v těch nejsmělejších snech. Společnost Apple totiž představila novou verzi systému, který se poprvé v historii nechal inspirovat designem svých mobilních protějšků. A to do takové míry, že se stírá uživatelský zážitek práce s iPhonem, iPadem a Macem.

Tuto změnu jsme očekávali. Loňské oznámení projektu Catalyst, který byl interně vyvíjen od roku 2017 pod kódovým označením Marzipan, a jeho nesmělá implementace v macOS 10.15 dávaly tušit, kam se Apple bude ubírat.

Co však nikdo netuší, je finální stav designu operačního systému. Kromě čitelných změn, jakými je nový vzhled oken nebo Docku, vnáší do designu několik naprosto nekonzistentních prvků.

Například průhlednost horní lišty. Ta v kombinaci s výchozím pozadím způsobuje horší čitelnost položek v jednotlivých položkách nabídek.

Stejně tak ikonografie použitá v Předvolbách systému. Část ikon používá material či flat design. Jiné ikony jsou trojrozměrné. Tento rozdíl je patrný například u ikony baterie nebo nabídky pro Oznámení.

Navíc není jasné, jak se bude systém označovat – interně je označován jako 11.0, panel „O tomto Macu” hrdě hlásá 10.16 a developeři si mohou stáhnout soubor „macOS Big Sur Beta 1“ bez číselného označení.

Proto vnímám současný stav jako počátek beta vývoje a věřím, že ostrá verze bude opět letos na podzim a v dobrém stavu.

Zásadní změna po 16 letech

Apple dlouhodobě udržuje nastavený kurz a má software i hardware pod svojí kontrolou. Kromě hardwaru stolních a přenosných počítačů. A zde přišel šok. Po 16 letech se totiž rozhodl nahradit počítačová srdce, která nakupoval od jiného výrobce, srdcem vlastním a oznámil, že začne dodávat proprietární procesory. Tuto rodinu čipů označuje jako Apple Silicon a první z nich A12Z poháněl již část pondělní prezentace věnované této změně.

Proč? Současné modely počítačů s procesory Intel zdaleka nedosahují takových parametrů, jaké si Apple představuje. Jde především o souboj rozměru, výpočetního a tepelného výkonu. Tento začarovaný trojúhelník měl například za následek omezení výpočetního výkonu procesoru přenosných počítačů MacBook Pro 15”.

Aby tento problém vyřešil, Apple přistoupil k výrobě svého vlastního čipu, který bude zjednodušeně méně topit a bude mít dostatečný nebo lepší výkon v porovnání se stávajícími procesory.

One More Thing – Mé přání se vyplnilo

Sám jsem v rozhovoru pro iPure uvedl, že jedním z mých letošních tajných přání jsou tyto ARMové procesory. Že se tak ale doopravdy stane a ještě na WWDC, jsem netušil a při jejich představení jsem pocítil to známé a téměř zapomenuté lehké chvění.

To pověstné „One More Thing“, kterým ohromoval Steve Jobs celý svět, se letos konalo znovu a společnost Apple zahájila novou fázi své historie. Pamatovat si to budeme všichni snadno, píše se totiž rok 2020.

Další články z WWDC 2020