Kromě podzimního listí patří tradičně tento čas také novým operačním systémům společnosti Apple. Máme za sebou iOS 15, iPadOS 15 a tvOS 15. Ty přichází s novými funkcemi a letos jich bylo opravdu hodně. Před námi je však ještě jeden – macOS Monterey. Než se pustíte do čtení různých recenzí, pojďte se s námi podívat na průlomové technologie, které systém přináší. Začínáme ale v Kalifornii...

macOS Monterey

Nová verze operačního systému totiž pokračuje v trendu označování kalifornských pamětihodností. Tentokrát to je na jih od San Jose a město Monterey, které proslavil John Steinbeck a sardinky, a podle kterého se nový operační systém jmenuje. Aktuální číselné označení verze 12.

Apple Silicon

Číslování tak pokračuje v trendu, který Apple nastavil v roce 2020. Tento rok se však nesmazatelně zapsal do historie firmy něčím jiným. Po 14 letech s procesory Intel oznámila návrat k RISCovým procesorům a představila světu novou platformu Apple Silicon. Srdcem jsou nové čipy s ARM jádry, které si společnost Apple sama navrhuje. První z nich nese označení M1 a je určený pro běžné uživatele. Přesto je jeho výkon absolutně fantastický. A systém macOS Monterey jde ruku v ruce s touto transformací – některé funkce již nebudou pro počítače s Intel procesory dostupné.

Apple Configurator pro iOS

Skvělá zpráva pro Macy je aplikace Apple Configurator pro iOS. Její desktopová verze je na světě již nějaký ten pátek a kromě vytváření konfiguračních profilů či jednoduché správy zařízení dovoluje zaregistrovat zařízení zakoupená mimo DEP program.

Bohužel kromě počítačů Mac. V případě, že jste počítač nekoupili „v DEPu“, nebylo možné jej začlenit do flotily. Nicméně to se letos mění a nově můžete počítače Mac přidat zpětně. Stačí Apple Configurator pro iOS připojit k Macu kabelem a aplikace se postará o zbytek.

Declarative Device Management

Mezi letošní horké novinky patří představení zcela nového protokolu, který se nazývá Declarative Device Management. Díky němu může zařízení pracovat nezávisle na MDM serveru a provádět požadované změny bez nutnosti potvrzení. Protokol tak umožňuje zcela nové scénáře nasazení a správy Apple zařízení. Dokážu si představit například situaci, kdy se zaměstnanec přesouvá mezi kanceláří a domovem a zařízení nemá přístup k internetu.

Smazat data a nastavení

Kompletní smazání zařízení je občas nejrychlejší způsob jako odstranit všechna osobní či firemní a především citlivá data ze zařízení. Mobilní telefony a tablety touto funkcí disponují od nepaměti. Funkce si svůj debut v počítačích odbude letos. IT správci ve vzdělávacích zařízeních tak mohou smazat zařízení na konci školního roku a připravit jej na další. Ve firmách bude vhodná pro přípravu zařízení pro dalšího zaměstnance nebo na konci životního cyklu.

Softwarové aktualizace

Novinkou, která potěší opět všechny IT správce, je možnost vynutit aktualizace operačního systému počítače. Vynucená aktualizace systému pro mobilní zařízení a tablety není novinkou – je na světě už nějaký ten rok. Však počítače tuto funkci postrádaly. S příchodem čipu M1 se vše mění a nyní je možné vynutit aktualizaci systému pomocí MDM řešení i na počítači.

Soukromí

Společnost Apple je známá tím, že klade velký důraz na soukromí uživatele. Během letošního WWDC byly oznámeny dvě zajímavé technologie – Soukromý přenos a Skrýt můj e-mail.

Skrýt můj e-mail umožňuje vytvořit náhodně vygenerovanou e-mailovou adresu, kterou se uživatel identifikuje oproti nějaké službě. na první podhled se může zdát, že jde o minoritní funkcionalitu. Chyba lávky! Anonymizací e-mailové adresy můžete eliminovat spam, který v budoucnu může zaplavit vaši e-mailovou schránku nebo před phishing útoky.

Technologie Soukromý přenos automaticky přesměruje tok dat skrze dvě proxy sítě. Stará se tak o bezpečnost a soukromí zaměstnance, i když je na veřejné nebo nedůvěryhodné síti mimo kancelář.

Pokud jste provedli aktualizaci svého iCloud účtu na iCloud+, obě dvě technologie jsou Vám dostupné (Soukromý přenos zatím jako betaverze).

macOS Recovery Lock

Další zásadní novinkou je macOS Recovery Lock, který umožňuje IT správcům vynutit zadání hesla předtím, než uživatel spustí Režim obnovy (Recovery mode). Počítač je tak lépe chráněn před nechtěnými změnami bezpečnostních nastavení dostupných v Režimu obnovy nebo smazání počítače bez předchozího schválení IT správcem.

Universal Control

Každé Apple zařízení pokrývá jiný scénář práce. Například iPad je určen pro jednodušší a více mobilní práci – na gauči, u zákazníka nebo na stánku. Počítač je vhodný pro zpracování složitějších úkolů. Apple smazává hranici mezi oběma světy a přináší velmi příjemnou novinku nazvanou Universal Control, která umožňuje použít klávesnici a myš nebo trackpad počítače k ovládání iPadu.

AirPlay pro Mac

AirPlay je proprietární protokol společnosti Apple, který umožňuje streamování audio, videa, sdílení obrazovky a fotek včetně jejich metadat. Protokol spojí dvě zařízení – jedno v roli vysílače a jedno v roli přijímače. Typickým přijímačem je Apple TV, AV reciever nebo televize. Letos se dočkáme přírůstku do rodiny přijímačů. Nově může totiž být přijímačem počítač s operačním systémem macOS Monterey.

Aktualizovat nebo neaktualizovat?

Letošek je na nové funkce opravdu bohatý a zdá se, že nic nebrání nasazení nového operačního systému do produkce. Cílem však nejsou nové funkce nebo nové aplikace. Cílem je funkční workflow, a proto nejdříve otestujte, že jsou všechny aplikace, které používáte, kompatibilní.

Tip na závěr: Pokud zjistíte, že vaše oblíbená aplikace nebude fungovat, můžete použít například server MacUpdate, který kromě kompletního katalogu aplikací pro Mac umí zobrazit alternativy.