Nové MacBooky Pro kráčí ve šlépějích loňského přelomu, kdy Apple vsadil na vlastní procesory a výrazně tím navýšil výkon, zlepšil výdrž a umožnil uživatelům spouštět aplikace z iOS. Pro řada je nyní určena skutečně profesionálům a všem, kteří nechtějí dělat kompromisy.

Nejnovější MacBooky Pro se dodávají ve velikostech 14,2 a 16,2 palců a jsou vybavené Mini-LED displeji. Dostaly více portů, až 64 GB operační paměti a výkonnější Apple Silicon čipy M1 Pro a M1 Max. V současnosti jsou to nejlepší přenosné počítače, jaké Apple nabízí.

Turbo výkon v malých čipech

Nové modely Apple MacBook Pro lze nakonfigurovat s čipem M1 Pro nebo M1 Max. Oba čipy jsou vybaveny 10jádrovým CPU s 8 vysoce výkonnými jádry a 2 vysoce účinnými jádry, ačkoli základní 14palcový MacBook Pro je nabízen s 8jádrovou verzí čipu. Ve všech modelech je pak 16jádrový Neural Engine.

Apple M1 Max

Zásadní rozdíl mezi Pro a Max spočívá ve výkonu GPU. M1 Pro je vybaven 16jádrovým GPU (základní varianta s 8jádrovým CPU obsahuje 14jádrové GPU), zatímco M1 Max disponuje 24jádrovým, repsektive 32jádrovým čipem. Rozíl je i v podpoře maximální hodnoty operační paměti. M1 Pro napěchujete až 32GB RAM, zatímco M1 Max zvládne i 64 GB.

Podle Applu je CPU v M1 Pro a Pro Max až o 70 % rychlejší než u M1. GPU v M1 Pro je až 2× rychlejší než u M1 a GPU v M1 Max je až 4× rychlejší v porovnání s M1. Nové čipy používají stejnou 5nm architekturu, jakou Apple obdařil první vlaštovku v podobě M1. Výrazně ale zvyšují šířku pásma paměti a to na 200 GB/s u M1 Pro a na 400 GB/s s M1 Max. U M1 se uvádělo, že dosahuje hodnot kolem 68 GB/s propustnosti.

Pokud jde o M1 Max, je to největší čip, který Apple dosud představil. Kalifornská firma tvrdí, že GPU čipu nabízí výkon srovnatelný se špičkovými grafickými kartami v profesionálních PC a přitom spotřebuje až o 40 % méně energie.

Čipy Apple M1 Pro a M1 Max jsou schopny poskytovat stejnou úroveň výkonu, ať už jsou zapojeny do zásuvky, nebo využívají baterii díky účinnosti čipů. Ty generují méně tepla než standardní procesory od Intelu, což umožňuje novým MacBookům Pro fungovat bez nutnosti hlasitého větrání ventilátoru.

Úžasné Mini-LED displeje

14palcové i 16palcové MacBooky Pro jsou vybaveny displejem Liquid Retina XDR. Jedná se o Mini-LED displej s trvalým jasem až 1 000 nitů, špičkovým jasem 1 600 nitů a kontrastním poměrem 1 000 000:1. 14palcový MacBook Pro nese rozlišení 3024 x 1964 pixelů při hustotě 254 bodu na palec a 16palcový model má rozlišení 3456 x 2234 px při 254 dpi.

MacBook Pro displej

Obrazovky v nových strojích využívají stejnou technologii jako Apple použil u nejnovějšího 12,9palcového iPadu Pro. Displeje nabídnou podporu pro zobrazení miliardy barev spolu s širokým barevným gamutem P3. Podle Applu mohou uživatelé očekávat, že HDR obsah ožije s více detaily ve stínech, vysokým jasem, hlubšími odstíny černé a živějšími barvami, než byly dříve dostupné. To je umožněno prostřednictvím 10 000 Mini-LED diod, které jsou seskupeny do individuálně ovládaných zón lokálního stmívání.

Apple nezapoměl ani na funkci True Tone, která je navržena tak, aby vyvážení bílé na displeji odpovídalo okolnímu osvětlení v místnosti. Apple zařízení používají True Tone již roky a je navrženo tak, aby usnadnilo sledování obrazovky a méně unavovalo vaše oči. Při snížené světelnosti se tak bude obrazovky obarvovat do žluta, zatímco v jasný den bude inklinovat do modrého odstínu.

Je pozoruhodné, že nové MacBooky Pro podporují technologii ProMotion. Adaptivní obnovovací frekvence dokáže pracovat v rozsahu od 24 do 120 Hz. Při prohlížení statické webové stránky, kdy se na obrazovce nic nehýbe, MacBook Pro sníží snímkovací frekvenci na minimum. Tím se šetří baterie. Naopak u hraní her, pohybu v systému a dalších činnostech frekvence vzroste. U videa se pak přizpůsobí, takže film může běžet v 24 fps a například vaše videa se mohou přehrávat i v 60 fps.

Po stranách displeje jsou rámečky tenké 3,5 mm a v horní části najdete charakteristický výřez. V něm je umístěna 1080p webová kamera. Výřez nikterak nevadí používání, naopak poskytne více místa v horní části a v případě maximalizace okna aplikace se ztratí úplně, protože se zarovná s černým pruhem displeje. Ten je díky nové Mini-LED technologii opravdu černý. Víko displeje je pak na tlusté pouhé 4 mm.

Konstrukce a design

MacBook Pro byl přepracován nejen zevnitř, ale i zvenčí. V mnoha ohledech je poctou starším Macům jak svým vzhledem, tak sadou funkcí. Nadále využívá stejný hliníkový design (a přichází ve stříbrné nebo vesmírně šedé), ale celkový tvar stroje je plošší a méně zakřivený ve spodní části. Nejedná se o žádné radikální změny a tyto stroje jsou okamžitě rozpoznatelné jako MacBooky Pro. Na spodní straně jsou čtyři nožičky pro lepší stabilitu a rohy mají zakřivenější vzhled než dříve.
 
MacBook Pro ventilátory
 
MacBook Pro je k dispozici ve velikostech 14 a 16 palců, má tenčí rámečky kolem displeje nahoře i po stranách, horní výřez pro kameru, přepracovanou klávesnici, která je celá černá, velký trackpad a další porty na levé i pravé straně. strany. Nadále existuje velký trackpad s Force Touch a po stranách klávesnice jsou dvě mřížky reproduktorů.

Ve srovnání s předchozí generací jsou nové modely MacBooku Pro těžší a 16palcový model je tlustší. 14palcový model měří na délku 31,26 cm, je široký 22,12 cm a tlustý 1,55 cm. Váha činí 1,6 kg. Je větší než předchozí model ve všech rozměrech, ale má přibližně stejnou tloušťku. Velikosti ale nelze nic tyknout, protože i úhlopříčka displeje vzrostla mezigeneračně z 13,3 na 14,2 palců.
 
16palcový model měří na délku 35,57 cm, na šířku 24,81 cm a je hluboký 1,68 cm. Je tedy o něco kratší, trochu širší a také o něco tlustší než předchozí generace (1,63 cm). váha pak narostla na 2,2 kg z předchozích 1,95 kg. Zajímavostí je, že verze 16palcového MacBooku Pro s čipem M1 Pro je lehčí o 100 gramů oproti verzi s M1 Max.
 
Na horním krytu stroje je standardně logo Applu, ale označení „MacBook Pro“, které bývalo pod displejem, bylo odstraněno. Teď ho najdete na spodní části počítače. Vnitřní prostor je optimalizován pro lepší odvod tepla a je schopen odvětrat o 50 % více vzduchu než stroje předchozí generace. A to i v případě, že jsou otáčky ventilátoru v úspornějším režimu. Apple říká, že nový tepelný design umožňuje MacBooku Pro poskytovat „fenomenální“ trvalý výkon a přitom zůstat chladný a tichý. Pro většinu každodenních úkolů se ventilátory ani nezapnou.

Černá klávesnice

Apple přepracoval i klávesnici a nyní má zcela černou základnu. Ta nahrazuje hliník kolem kláves, který býval v předchozí generaci. Na MacBooku už nenajdete ani Touch Bar. Ve všech verzích je tak místo něj řada 12 funkčních kláves s mnohem větší klávesou Escape na levé straně. Vpravo nahoře pak najdete kruhové tlačítko s Touch ID.

MacBook Pro klávensnice

Použity byly klávesy se šipkami v tradičním uspořádání obráceného T a stojí za zmínku, že se jedná o klávesnici s nůžkovým mechanismem. Ten je odolnější než motýlková klávesnice, kterou Apple používal u některých předchozích modelů MacBooku Pro. Bude lépe odolávat drobkům, prachu a nečistotám, které by mohly způsobovat potíže. Všechny klávesy jsou už tradičně podsvícené a díky senzoru okolního světla se přizpůsobují osvětlení v místnosti.

Pod klávesnicí je velký trackpad s Force Touch, který se od předchozích modelů nezměnil. Touchpad nemá žádná tradiční tlačítka a je tvořen sadou tlakových senzorů, což uživatelům umožňuje stisknout místo kdekoli na trackpadu a získat stejnou odezvu. Taptic Engine s magnety pak poskytuje uživatelům hmatovou zpětnou odezvu při používání trackpadu, což nahrazuje pocit z fyzického stisknutí tlačítka.

Trackpad s Force Touch podporuje lehké stisknutí, které se používá jako běžné kliknutí, spolu s hlubším stiskem. Jako samostatné gesto pak slouží přitlačení, které dělá různé akce, jako je například hledání dalších informací po vybrání slova nebo zobrazení náhledu webové stránky z odkazu.

Obnovené porty

S představením MacBooku Pro v roce 2016 Apple odstranil všechny porty kromě Thunderbolt/USB-C. S aktualizací v letošním roce některé z nich vrátil. rozhodně se jedná o správný krok.

MacBook Pro porty

MacBooky Pro jsou vybaveny slotem pro SDXC kartu (který podporuje UHS-II s rychlostí až 250 MB/s a UHS-I SD karty s rychlostí až 90 MB/s). Čtečka je vítaným návratem, protože ji využijí všichni, kteří hodlají přenášet data z fotoaparátů, dronů nebo akčních kamer. Vzhledem k datové náročnosti natáčených videí by bezdrátový přenos trval velmi dlouho, takže nyní s čtečkou ušetříte spoustu času.

Návrat slaví i HDMI port pro připojení monitorů, projektorů nebo třeba televizí. Podporuje verzi 2.0 a zvládne zobrazit rozlišení 4K při obnovovací frekvenci až 60 Hz. Pokud budete potřebovat vyšší rozlišení nebo větší frekvenci, použijete Thunderbolt 4 (USB-C). Ten je na MacBooku přítomný hned 3krát. Porty podporují rychlost přenosu až 40 Gb/s a poslouží i jako DisplayPort nebo nabíjecí konektor. K dispozici je také stále 3,5mm sluchátkový jack konektor.

Firma z Cupertina také vrátila legendární MagSafe port. Ten se objevuje na MacBooku ve verzi 3 a k dobíjení dostanete v balení opletený kabel. Na druhém konci kabelu je USB-C port. Naposledy byl MagSafe v MacBoocích v roce 2015 a s aktualizací o rok později jej Apple odstranil. Magnetický port nabízí i rychlejší nabíjení a během 30 minut je schopný baterii doplnit o 50 %. V případě 14palcové verze nabijete stroj stejně rychle i s USB-C kabelem, 16palcová bude skrz USB-C dobíjena o něco pomaleji.

Dlouhá výdrž

Apple zapracoval i na výdrži a po vzoru čipů M1 jsou i následující MacBooky Pro výrazně před svými staršími parťáky s Intel procesory. 14palcový MacBook Pro s čipem ‌M1‌ Pro nebo Max nabízí až 17 hodin přehrávání filmů v aplikaci Apple TV a až 11 hodin bezdrátového procházení webu. Předchozí model s Intelem z roku 2020 nabízel 10 hodin přehrávání filmů a 10 hodin bezdrátového procházení webu.

MacBook Pro výdrž baterie

16palcový MacBook Pro pak díky větší baterii umí až 21 hodin přehrávat filmy na jedno nabití a 14 hodin procházet web. Předchozí stejně velký stroj s Intel čipem nabídnul 11 hodin přehrávání filmů a 11 hodin bezdrátového používání webu. Pokrok je tedy hodně patrný.

Menší model MacBooku Pro je vybaven 70watthodinovou lithium-polymerovou baterií a 16palcový obsahuje rovnou 100watthodinovou baterii. To je také maximální povolená kapacita u baterie přenosného zařízení, jakou dovolují používat na palubě letadel.

16palcový MacBook Pro používá 140W napájecí adaptér, zatímco 14palcový model používá 67W napájecí adaptér pro 8jádrový stroj a 96W napájecí adaptér pro 10jádrový stroj. Všechny modely lze nabíjet přes Thunderbolt nebo MagSafe a dodávají se s příslušnými napájecími adaptéry a kabelem s USB-C na jednom konci a s MagSafe na druhém.

Ceny

Ceny nových MacBooků Pro se pohybují kolem podobné hladiny jako u předchozích generací. Nahrazují nejvýkonnější modely a cena základního 14palcového stroje s 8jádrovým CPU a 14jádrovým GPU startuje na 58 990 Kč s DPH. U 16palcové verze s 10jádrovým CPU a 16jádrovým GPU se dostaneme na 72 990 Kč s DPH.

Ceny všech nabízených variant:

  • MacBook Pro 14″ (M1 Pro - 8× CPU, 14× GPU, 512GB) - 58 990 Kč
  • MacBook Pro 14″ (M1 Pro - 10× CPU, 16× GPU, 1TB) - 72 990 Kč
  • MacBook Pro 16″ (M1 Pro - 10× CPU, 16× GPU, 512GB) - 72 990 Kč
  • MacBook Pro 16″ (M1 Pro - 10× CPU, 16× GPU, 1TB) - 78 990 Kč
  • MacBook Pro 16″ (M1 Max - 10× CPU, 32× GPU, 1TB) - 102 990 Kč

Vybírat a objednávat můžete už teď a u všech verzí máte v základu minimálně 16GB operační paměť a 512GB SSD jednotku. U každého MacBooku Pro lze ale změnit čip, operační paměť nebo velikost úložiště.

Nové MacBooky Pro jsou velkým krokem k navýšení výkonu a lepší výdrži na jedno nabití. K tomu Apple přihazuje spoustu vylepšení v podobě Mini-LED displeje, 3. generace MagSafe nebo aktualizace macOS Monterey. Apple touto generací jen potvrzuje, že přechod na vlastní čipy byl naprosto správný krok a nyní v něm zdárně pokračuje.