Tento měsíc (02.09. – 07.09.) probíhá v Berlíně pravidelný veletrh IFA, který každoročně přináší to nejnovější ze světa spotřební elektroniky a domácích spotřebičů. Na své si zde přijdou nejen techničtí nadšenci, ale také úplní laikové. Tým Logicworks se proto vydal na cestu za poznáním trendů a novinek 21.století. Hned na začátek je potřeba zmínit, že společnost Apple se ani letos nezúčastnila jakožto vystavovatel, avšak výrobců příslušenství pro MacBooky, iPady a iPhony zde bylo hned několik, ale k tomu později. Z řad opravdu velkých firem se zde objevil například: LG, SAMSUNG, SONY, Philips, Bang & Olufsen, Sennheiser a mnoho dalších. Nechyběla ovšem ani hojná účast méně známých, ale rozhodně zajímavých značek.

Každoročně se tento berlínský veletrh stává místem setkání klíčových prodejců, kupujících, průmyslových expertů a reprezentantů světových medií z více jak 100 zemí. V roce 2015 zde, před více než 240 000 návštěvníky, prezentovalo své novinky přes 1 600 vystavovatelů, včetně dvou zástupců České republiky.

Naše první zastávka směřovala ke stánku společnosti Sennheiser, možná i proto, že se nacházela hned u vstupu do Audio sekce, ale také i z toho důvodu, že na poli audio techniky je někde na prvních příčkách. Na stánku bylo možné vyzkoušet hned několik nových modelů sluchátek, ale největším lákadlem bylo bezpochyby 3D Audio. To bylo možné na vlastní kůži vyzkoušet v oddělené místnosti, kde obchodní manažer firmy vysvětloval, jak 3D audio funguje. Jedná se o opravdu dokonalý zážitek a oproti stereo zvuku je rozdíl opravdu znát. Pokud jste si mysleli, že vás stereo zvuk vtáhne do děje, rozhodně musíte vyzkoušet 3D audio, kde je zážitek opravdu na jiné úrovni. Více o celé technologii si můžete přečíst na oficiálním webu společnosti Sennheiser.

IMG_1967

Druhá zastávka v audio sekci proběhla u stánku společnosti Libratone, která je na poli audio techniky již dlouho, avšak oproti velkým značkám je to trošku nováček. Nicméně nás překvapil nový produkt, který ještě není v prodeji, a to sluchátka Q ADAPT IN-EAR. Tato novinka je zajímavá snad jen tím, že je můžete připojit pomocí Lightning konektoru - nemají totiž klasický 3.5 mm konektor. Společnost Libratone také nabízí širokou škálu reproduktorů, avšak na veletrhu IFA byla k vidění jen edice ZIP. V audio sekci jsme ještě na pár okamžiků zůstali a další v pořadí byla společnost Bang & Olufsen, která nás zajímala ze dvou důvodů.

První jsou bezpochyby kvalitní a prověřená zařízení, která se pyšní nejen perfektním zvukem, ale jak je znát, nabízí i dokonalý design. No a ten druhý důvod, který není tak zajímavý, je znak "&" v jejich názvu, stejně jako u nás. Při příchodu ke stánku jsme byli příjemně překvapeni, jelikož zjištění, že B&O vyrábí nově také televize, nás dostalo do kolen – doslova. Implementace tak dokonalého zvuku, který B&O nabízí, ve spojení s vlastní televizí – to způsobí na trhu rozruch. Následovalo ještě několik dalších zastávek v hudební sekci, jako například zdržení u stánku značky Skull Candy, která kromě skvělých sluchátek vytvořila kolem svého karavanu skvělou show s vlastním DJem a partou mladých basketbalistů. O zábavu tedy bylo postaráno. Kromě skvělá podívané zde také bylo k vidění několik zajímavých produktů, v čele s novými sluchátky CRUSHER, která se začnou prodávat snad ještě v tomto roce. Tyto sluchátka jsou zajímavá tím, že při poslechu s vysokými basy máte pocit, že vám doslova upadnou uši. Takže si připadáte jako na živém vystoupení, kde kapela hraje jen pro vás.

Z audio sekce jsme se přesunuli do části s doplňky pro přenosná zařízení. K vidění bylo několik značek, které mají široký sortiment doplňků (příslušenství) a marně zde hledáte jejich specializaci. Bylo zde opravdu přeplněno všemožnými kryty na telefony, nabíječkami, redukcemi, externími baterkami apod. Z této části jsme se pomalu přesunuli do dalšího pavilonu, který celý patřil společnosti SAMSUNG ... ano, i tam jsme se podívali. Jak již bylo řečeno, společnost zde měla vyhrazen celý pavilon jen pro sebe a k vidění bylo opravdu několik zajímavých produktů, ale hlavně bylo postaráno i o zábavu. Nechyběla virtuální realita, mozaika z LCD displejů a samozřejmě premiéra hodinek SAMSUNG GEAR S3, které bude možné spárovat i se systémem iOS. Akce sice trvá 5 dní, avšak my jsme se rozhodli vše navštívit za jeden den. Dnes můžeme říci, že se nám to povedlo a viděli jsme opravdu mnoho zajímavých produktů. Výše zmíněné značky jsou jen hrstka toho, co jsme na veletrhu spatřili.

Mezi dalšími navštívenými stánky byla například společnost SONY, Wacom, Microsoft, Philips, Fitbit, Logitech a LG + značky, které jsou sice méně známé, ale rozhodně mají co nabídnout. Zjistili jsme, že současným trendem je bezpochyby virtuální realita a chytrá domácnost. V druhé zmíněné kategorii je rozhodně dobré poukázat na firmu ELGATO, které nabízí vše, od chytrých žárovek, po inteligentní zvonky u vchodových dveří. Ovšem jelikož jsme firma specializující se na Apple produkty, nejdelší zastávky byly bezpochyby u prodejců příslušenství právě pro tato zařízení. Za zmínku určitě stojí společnost BLUELOUNGE, Rain Design a Woodcessories. První zmíněná značka nabízí několik doplňků pro uspořádání kabelů a dokonce měli k dispozici jejich vlastně vyrobený pracovní stůl, ve kterém najdete dokonale propracovaný šuplík na kabeláž a všemožné příslušenství nejen k Macu. Druhá značka zase oproti tomu vyrábí hliníkové stojany pro Mac, iPad i iPhone - dokonce i ve stejných barvách jako Apple. No a třetí značka zase nabízí kvalitně propracované dřevěné obaly, včetně ručně vyráběných dokovacích stanic. Byla to opravdu zajímavá podívaná a musíme říci, že i příjemná zkušenost.

Cesta do Berlína trvá z Prahy zhruba 4,5 hodiny a rozhodně můžeme říci, že to stálo za to. Získali jsme mnoho zkušeností a informací + samozřejmě plno kontaktů pro další rozvoj a spolupráci. Na konferenci jsme samozřejmě vyvezli také batoh NAUT od firmy LIFT OFF, se kterou již nějaký čas spolupracujeme a můžeme říci, že vše zvládl bez problému a nemůžeme si ho vynachválit. Jelikož nám na veletrhu chyběla účast společnosti Apple, rozhodli jsme se závěrem dne navštívit zdejší Apple Store, který je umístěn v překrásné budově a ihned při vstupu dovnitř pocítíte zdejší atmosféru, která je v každé prodejně Apple jedinečná.