Nejnovější verze webového prohlížeče Safari pro Mac OS X nabízí skrytou funkci, která umožňuje uživatelům vymazat cache z prohlížeče, aniž by si museli nechat vypsat kompletní historii prohlížení a cookies, výsledky vyhledávání nebo jiná data z internetových stránek. Jedná se o opravdu užitečnou funkci, nejen pro pracovníky v "online světě" a vývojáře, kteří často potřebují vymazat mezipaměť prohlížeče pro stránky, které nutí prohlížeč vytáhnout nová data ze serveru.

Jak vymazat a vyprázdnit cache v prohlížeči Safari (OS X)

Je vám více než jasné, že jakmile cache vyprázdníte, nelze vrátit zpět.
  1. Jako první si Otevřeme Safari
  2. V horní nabídce klikneme na Safari - Předvolby
  3. Zde vybereme Pokročilé a zaškrtneme si možnost Zobrazit v řádku nabídek nabídku VývojářSnímek obrazovky 2016-01-19 v 8.28.41
  4. Nyní si můžete všimnout, že se vám v horní nabídce Safari zobrazila nabídka Vývojář
  5. Klikneme na Vývojář - Vyprázdnit mezipaměťSnímek obrazovky 2016-01-19 v 8.29.56
  6. Počkejte několik sekund a mezipaměť prohlížeče Safari bude vymazána úplně, což Vám umožní načíst nový webový obsah, který si načte potřebná data ze vzdálených serverů.

Vymazání mezipaměť pomocí klávesové zkratky

Pokud máte otevřené Safari a zapnutou nabídku Vývojář (podle návodu výše), můžete pro vymazání mezipaměti použít také klávesovou zkratku. V tomto případě použijte: Command + Option + E.

Místo uložení cache souborů v Mac OS X

Pro ty, kteří chtějí vědět, kde cache soubory najít (lokálně), je tu jednoduchá cesta a místo. Moderní verze Safari ukládá do mezipaměti v následujícím umístění: ~ / Library / cache / com.apple.Safari /. Zde najdete všechny cache soubory  - většinou hjako sqlite soubor databáze. Pokud nevíte co přesně mazat, nedoporučujeme provádět mazání ručně.