DFU (Device Firmware Update) režim lze použít při aktualizaci firmwaru a pro celkovou obnovu softwaru na Vašem iPhone. Často se DFU mód také používá, pokud Váš iPhone vůbec nereaguje, nebo když chcete provést Jailbreak. Máme tu pro Vás jednoduchý návod, jak dát iPhone do DFU módu a proč to udělat. Pokud Váš iPhone nereaguje, bude potřeba zajistit, aby byl uveden do tzv. DFU módu. Nebojte se - není to těžké. Tento mód také můžete použít pro "útěk z vězení" nebo-li tzv. Jailbreak.

Čtěte také: Jak stáhnout a znovu stáhnout aplikace na Apple TV + vyhledávání

Jak dát iPhone do režimu DFU + Co je to DFU mód?

Režim DFU je stav, při kterém zařízení nadále komunikuje s iTunes, ovšem obrazovka telefonu je černá a nespustí se nahrávání systému. Tento mód umožní počítači provést tzv. jailbreak, popřípadě downgrade systému - přechod z novější verze na starší. DFU mód je mírně odlišný od známějšího Recovery módu - režimu obnovy, který iPhone obnoví do továrního nastavení, ale s nejnovější verzí iOS. Díky DFU módu ovšem můžete provést nejen jailbreak iPhone, ale také nahrát starší verzi systému - o tom ovšem tento článek není.

Čtěte také: ApplePomoc.cz – Nový český projekt, který se stará o Vaše Apple Produkty

Při čtení tohoto článku je ovšem potřeba podívat se na to, co to vlastně je firmware. Jak již název napovídá, existuje na úrovni mezi hardwarem (to je Váš iPhone) a softwarem - operační systém iOS. Firmware je software, který "sedí" uvnitř hardwaru a je použit pro různé funkce (na úrovni hardwaru. Jednou z funkcí firmwaru je spuštění systému iOS, když je iPhone napájen. Dále je také použit pro kontrolu hardwaru, kde se ujistí, že software funguje správně. Pokud tedy chcete na iPhone provést tzv. Jailbreak, budete muset použít DFU mód, aby se obešla kontrola softwaru - jednoduše řečeno. Nejen, že se DFU mód dá použít pro jailbreak, ale jak jsme již psali na začátku, lze jej použít, pokud iPhone nereaguje.

Jak dát iPhone do DFU módu

  1. Připojte iPhone k počítači (Mac / PC) pomocí USB kabelu
  2. Otevřete iTunes
  3. Podržte tlačítko Spánek / Probuzení (na iPhone) po dobu 3 sekund a objeví se "Vypněte přejetím" - posuňte přepínač a vypněte iPhone
  4. Počkejte, až bude iPhone úplně vypnut
  5. Pokud je iPhone vypnutý, stiskněte a podržte tlačítko Plochy a tlačítko Spánek / Probuzení po dobu 10 vteřin - nebo do doby, než se objeví logo Apple
  6. Pokud 10 sekund uplynulo, Pusťte tlačítko Spánek / Probuzení, ale stále držte tlačítko Plochy
Pokud vše uděláte správně, objeví se upozornění na Vašem počítači s hláškou: "iTunes nalezl iPhone v režimu zotavení, před použitím s iTunes bude nutné iPhone obnovit" Klepněte na tlačítko OK. V iTunes nyní uvidíte svůj iPhone kde po kliknutí kliknete na Obnovit iPhone. U zařízení uvidíte zprávu: "Pokud se vyskytnou problémy s iPhone, můžete obnovit jeho původní nastavení kliknutím na Obnovit iPhone" Zde tedy klikněte na Obnovit iPhone.

Jak ukončit DFU mód na iPhone

Ukončení DFU módu je velice snadné. Jednoduše přidržte tlačítko plochy a tlačítko pro Spánek / Probuzení, dokud se neobjeví logo Apple. To je celý návod!

Hledáte odbornou pomoc?

Pokud potřebujete poradit, můžete se obrátit na Apple odborníky v České republice, kteří Vám rád se vším pomůžou. Například Jan Tůma – Nezávislý Apple konzultant, nebo Applepomoc.cz ... pokud chcete, můžete nám také napsat na email: info@applehelp.cz
TAGY: DFU, ios, iPhone, itunes