Využití mobilních dat - respektive jejich spotřeba - je palčivým tématem pro nejednoho majitele smartphonu, milovníka hudby či uživatele sociálních sítí. Naštěstí existují způsoby, jak si svou oblíbenou hudbu vychutnat i bez toho, abyste nadměrně zatížili své výdaje za telefon - a totéž platí i pro sociální síť Instagram.

Spotify

Spotify je nejpopulárnější alternativou Apple Music pro iOS, ale stejně jako jakékoliv jiné streamingové služby může spotřebovat nepříjemně veliké množství mobilních dat. V tomto návodu si ukážeme, jak Spotify nakonfigurovat tak, aby aplikace využívala jen minimum dat. Pokud jste pořád na cestách, logicky kolem sebe nemáte neustálé připojení k Wi-Fi síti, což znamená logicky vyšší spotřebu mobilních dat. Jak na to, aby ta spotřeba byla co nejmenší? Pro nastavení Spotify na co nejlepší efektivitu při zapnutých mobilních datech následujte tyto kroky:
  • Spusťte Spotify a klepněte na Tvoje hudba.
  • Klepněte na ikonku ozubeného kolečka v pravém horním rohu.
  • Klepněte na „Kvalita streamování“.
  • Nastavte kvalitu streamování na „Automaticky“.
  • Zascrollujte na položku „Kvalita stahování“.
  • Klepněte na „Extrémní“ a potvrďte.
  • Deaktivujte možnost stahování mimo Wi-Fi.
[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="7310,7311"]

Proč tato nastavení?

Spotify vám umožňuje stahovat všechnu vaši oblíbenou hudbu pro offline poslech přímo do vašeho zařízení. Vzhledem k předchozí deaktivaci stahování mimo Wi-Fi se nemusíte extrémní kvality stahované hudby bát. Díky tomu budete mít ve svém zařízení své oblíbené skladby v té nejvyšší kvalitě - stáhněte si je při připojení na Wi-Fi, než opustíte domov. Jejich poslech vás tak nebude stát ani megabyte navíc. Pokud se rozhodnete pro poslech neuložené hudby, bude ji Spotify streamovat v upravené kvalitě, takže ušetříte mobilní data. Když budete na Wi-Fi, můžete pochopitelně streamovat neuloženou hudbu v té nejvyšší kvalitě.

Jak používat na Instagramu méně mobilních dat

Pokud jste uživatelem Instagramu, jistě jste si všimli, kolik dat spotřebuje prohlížení fotografií a videí a práce s nimi. Nejjednodušším řešením pochopitelně je zakázat pro Instagram mobilní data a používat ho pouze na Wi-Fi. Pro někoho může být ale tato možnost nemyslitelná. Ve prospěch šetření mobilních dat nehraje ani fakt, že Instagram odstranil možnost deaktivace automatického spouštění videií.

Jak tedy spotřebu mobilních dat Instagramem snížit?

  • Spusťte Instagram a klepněte na váš profil.
  • Klepněte na ikonku ozubeného kolečka v pravém horním rohu.
  • Zascrollujte dolů k položce „Využití mobilních dat“.
  • Aktivujte položku „Využívat méně dat“ - tlačítko musí být modře zabarvené.

Co se stane?

Podle Instagramu zapnutím tohoto nastavení zabráníte videím ve vašem feedu v předběžném načítání, pokud zrovna používáte mobilní data. Načítání tedy bude probíhat pomaleji a spotřebuje méně dat. Volba využívání menšího objemu mobilních dat nemá žádný vliv na práci Instagramu ve chvílích, kdy jste připojeni na Wi-Fi síť.