Funkce „Obraz v obraze“ je jednou z nejužitečnějších novinek v nejnovější verzi macOS. Umožňuje otevřít přehrávač s videem ve zvláštním okně, které můžete připnout kamkoliv na obrazovku, zatímco se věnujete téměř čemukoliv jinému. Hodí se to prakticky kdykoliv - při sledování sportovních utkání, televizních pořadů, filmů či návodů. Pro použití funkce Obraz v obraze potřebujete operační systém macOS Sierra 10.12 nebo novější, funkce je dostupná u některých videopřehrávačů v prohlížeči Safari. Pokud modernější verzí macOS nedisponujete, nezoufejte - ukážeme vám i alternativy, díky kterým si obraz v obraze budete moci užít i vy.

Jak na Obraz v obraze na Macu

Je to velice jednoduché:
  • Otevřete Safari a spusťte požadované video.
  • Klikněte pravým tlačítkem nebo levým tlačítkem za současného stisknutí klávesy Cmd a zvolte „Enter Picture in Picture“.
  • Při přehrávání na YouTube vás to bude stát jen o jedno kliknutí víc.
  • Klikněte na video pravým tlačítkem.snimek-obrazovky-2016-10-15-v-9-41-54
  • Poté klikněte ještě jednou, ale mimo menu, které se vám po předchozím kliknutí zobrazilo.snimek-obrazovky-2016-10-15-v-9-42-03
  • Klikněte na volbu „Spustit obraz v obrazu“.
Video se vám okamžitě zobrazí v podobě menšího okna v rohu obrazovky, odkud ho můžete kamkoliv přesunout. Má klasická ovládací tlačítka a kdykoliv ho můžete vrátit zpět do normálního režimu. U videí, která se v režimu „Obraz v obrazu“ přehrávají, naleznete na místě originálu příslušné oznámení. snimek-obrazovky-2016-10-15-v-9-57-41 Pokud zavřete okno s videem v Safari, zavře se i okno obrazu v obraze.

Jak získat obraz v obraze i bez macOS Sierra

Nedisponujete operačním systémem macOS a chtěli byste si také vychutnat rozšířené možnosti přehrávání videa? Řešením je pro vás aplikace s názvem Helium, která funguje na podobném principu. Stáhnete ho klasickou formou v Mac App Storu.