O tom, jaké nové funkce přinesou příští operační systémy od Applu (nyní jmenovitě desktopová macOS Sierra), byl napsán nespočet článků. S příchodem betaverzí pro testery z řad veřejnosti dostávají údaje o něco konkrétnější tvar. Pojďme se blíže podívat na zoubek zbrusu nové Siri coby součásti Sierry. Hlasová asistentka, známá z iPhonů, iPadů a Apple TV, přichází konečně i do našich Maců. Veřejná betaverze Sierry se Siri je ke stažení na https://beta.apple.com. Než si ji stáhnete (nebo než si na podzim pořídíte oficiální verzi nového operačního systému), bude vás možná zajímat, jak vypadá Siri na Macu v praxi. Je to jen neumělý pokus obohatit Mac o hlasové příkazy, který rychle upadne v zapomnění, nebo je to začátek éry, ve které budeme své počítače snadno a rychle ovládat „za pochodu“ pouhým hlasem?

Siri není jediná

Uživatelé Windows možná správně podotknou, že oni na svých počítačích hlasovou asistentku již nějaký čas mají. Cortana si našla cestu do laptopů i stolních počítačů s příchodem operačního systému Windows 10. Ti, kdo používají Google na tabletu či telefonu také znají hlasové vyhledávání. Dalo by se říci, že Siri se s oběma zmíněnými „asistentkami“ může v klidu srovnat - je to sebevědomý, výkonný program, který po většinu času pracuje tak, jak má.

Mluvit k počítači?

Mluvení na laptop se pochopitelně rozhodně nehodí do každé situace a prostředí - přelidněná kancelář jistě nebude tím pravým místem, kde Siri využívat. Doma si však jistě přijdete na své. Čím tišší prostředí budete kolem sebe mít, tím vyšší je pravděpodobnost, že vás Siri poslechne skutečně na slovo. Chystáte-li se tedy hlasové ovládání používat, ztlumte rádio, televizi, popřípadě členy rodiny či domácí mazlíčky. Obecně by se dalo říci, že se Siri na Macu se bude nejlépe pracovat těm, kteří z dřívějška znali a používali Diktování.

Zapomeňte na „Hey Siri“. Prozatím.

Svou hlasovou asistentku neprobudíte na počítači pouhým zvoláním „Hey Siri“ tak, jak jste zvyklí z vašich mobilních zařízení. Je to škoda a s velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že tato funkce bude v budoucnu přidána - počítače s operačním systémem Windows tuto možnost nabízejí. Otázka je, jak by se do budoucna zabránilo tomu, aby se jedním zvoláním aktivovalo více přístrojů najednou. Jak známe Apple, jistě se mu to podaří vyřešit a my snad budeme moci brzy ovládat počítač, aniž bychom museli vstávat z gauče. V současné době je tedy Siri aktivovatelná kliknutím na ikonku v Docku, nebo v pravém horním rohu obrazovky. Probudit se dá i dlouhým stiskem kláves Command + mezerník, kdy se nejprve objeví okno Spotlightu a poté samotná Siri. macos-sierra-siri-dock-100668111-large

Co se stane po spuštění?

Zde se neodehrává žádná novinka. Na vašem monitoru vyskočí okno se Siri, doprovázené známým pípnutím a otázkou, jak vám může pomoci. Activate-or-enable-Siri-on-MacOS-Sierra-macos-10.12-from-the-top-menu-bar

Správa souborů

Jedním z rozdílů mezi iPadem a Macem spočívá v možnost spravování souborů, proto je dobré vědět, že Siri můžete používat k jejich vyhledávání a otevírání. Skvěle fungují příkazy jako „Show me the documents folder“, „Show me emails I recieved yesterday“ nebo „Find me files with Giraffes in the title“. Siri na Macu pro vás vyhledá snad jakýkoliv soubor, ať už se jedná o dokument či poznámku, znáte-li jeho název, datum vzniku nebo datum úpravy. Používání příkazů, spojených se správou souborů, je velice snadné, logické a rychlé. Možnost rychlého prohledávání vašeho pevného disku patří mezi největší výhody používání Siri a váš pracovní proces znatelně zkrátí. Dále můžete samozřejmě Siri využívat tak, jak jste zvyklí z vašich mobilních zařízení, tedy ke spouštění aplikací, vytváření událostí v kalendáři nebo volání. Pokud Siri na Macu požádáte o sdělení nejbližší schůzky, poslechne vás. Událost pak můžete upravit nebo zrušit. Siri vám také může spustit iTunes, ale po jejich spuštění se její okno zavře, takže už ji nemůžete požádat o přehrání konkrétní skladby. Můžete jí však - stejně jako na iPhonu - zadávat přímé příkazy k přehrání hudby ve stylu „Play music from Beatles“.

Poskytování dalších informací

S největší pravděpodobností nebudete „z hlavy“ vědět, jak rychlý je procesor ve vašem Macu nebo kolik místa na iCloudu vám zbývá. Na iPhonu tyto údaje umíme nalézt velice rychle, na Macu zjištění informací tohoto typu vyžaduje více kliknutí. Se Siri na Macu můžete provádět více věcí najednou. V praxi to znamená, že pokud například pracujete na nějakém dokumentu a potřebujete zjistit výše uvedené informace, stačí kliknout na ikonku Siri a zatímco nepřestáváte pracovat, jednoduše se jí zeptat. Je však důležité upozornit, že jakkoliv skvěle Siri na Macu funguje, je stále ještě ve stádiu vývoje, proto nedokáže zodpovědět úplně všechny otázky, týkající se nejen vašeho počítače.

Záludná jména

Abychom byli spravedliví - uvedený problém se týká nás všech. Jak často se vám stává, že se vám někdo představí a vy ho musíte požádat, aby své jméno zopakoval? Jména jsou pro hlasovou asistentku noční můrou. A pro ta česká to platí několikanásobně. Siri jména často špatně slyší i přepisuje - může se stát, že pochopí, že chcete odeslat zprávu Andrejovi, ale osloví ho „Ahoj, Andreo“. Po čtvrtém pokusu to většinou vzdáte a zprávu naťukáte ručně.

Více vyhledávání

Vraťme se na chvíli ke „konkurenční“ asistentce. Cortana je skvělá, ale o něco pomalejší než Siri. Ta působí dokonce i v této své rané verzi důvěryhodněji. Obzvláště oceňujeme její schopnost prostřednictvím Safari vyhledat obrázky a výsledky přetáhnout rovnou do dokumentu, což je velice užitečné. Cortana oproti tomu jen přetáhne odkaz. Podle Applu by měla Siri dokonce umět automaticky vyhledat a vybrat obrázek v tom nejlepším možném rozlišení. S mapami to Siri také umí celkem obstojně, stejně jako vás zvládá poslouchat a plnit vaše příkazy, zatímco pracujete na něčem jiném. Stále je zde ještě problém s „posloucháním“, například při diktování zpráv, kdy musíte často opravovat jednotlivá slova. Píšete-li například e-mail, po kliknutí na text v okně Siri se vám otevře samotné okno aplikace se zprávou, kterou poté můžete libovolně editovat. Již teď se objevují první spekulace o tom, že vylepšená Siri by mohla ovládat opravování špatně nadiktovaných slov.

Závěrem

Hlavní stanovisko by se dalo shrnout do jedné věty: je to příliš brzy a jedná se o příliš „mladý“ software. Čím déle budete Siri zkoušet, tím více užitečných věcí objevíte. Ale také chyb. Zkuste k nim být velkorysí. Je možné, že problémy, které se objevují u současné betaverze, uživatelé oficiální plné verze absolutně nepocítí. Na špatnou funkci Siri nemusí mít vliv pouze to, že se jedná o první betaverzi, ale například i špatný signál Wi-Fi sítě. Základní vyhledávání funguje ve většině případů bezchybně, stejně jako správa souborů nebo možnost přetáhnutí obrázku z okna Siri přímo do rozpracovaného dokumentu. Siri je tedy pro Mac jednoznačně obrovským vylepšením. Revoluci do způsobu, jakým svůj počítač používáte, nejspíš zatím nepřinese, jistě vám ale postupem času řadu věcí usnadní a zpříjemní.