Telefony řady iPhone 12 v krásném novém designu jsou doslova nadupané funkcemi – od procesoru A14 Bionic přes nové fotoaparáty až po displej Super Retina XDR se sklem Ceramic Shield. Pojďme se podívat podrobně na novinky, které nové telefony přináší.

5G a iPhone

Začněme společnými jmenovateli, a hned ten první se týká rychlosti. Přesněji řečeno přenosové rychlosti mobilních dat, která může dosáhnout až 4 Gb/s. A to vše díky podpoře mobilních sítí páté generace (5G). Režim Smart Data navíc vyhodnocuje požadavky na jednotlivá síťová spojení a dle potřeby přepne z 5G na LTE. Tím se výrazně prodlužuje výdrž baterie.

Mimochodem, teoretická přenosová rychlost této technologie je 10 Gb/s. Pro představu – instalaci systému stáhnete během několika vteřin! Specifikace navíc slibuje latenci v jednotkách milisekund. Díky tomu je možné hrát hry online. Uvidíme, jakým způsobem se tato technologie bude vyvíjet a jaké datové tarify nám v budoucnu operátoři nabídnou. Nedivil bych se, kdyby postupně nahradila veřejné i domácí Wi-Fi. Představa celosvětového bezdrátového internetu s vysokou přenosovou rychlostí a nízkou latencí je dost lákavá…

A14 Bionic: S rychlostí o závod

Použité čipy A14 Bionic jsou vůbec první, u kterých byl použit 5 nm výrobní proces. Tato miniaturizace umožňuje při stejném rozměru čipu použít násobně větší počet tranzistorů. A větší počet tranzistorů samozřejmě znamená větší výkon. Nejinak je tomu u řady A14 Bionic. Apple uvádí, že je ve srovnání s konkurencí o 50 % rychlejší. Nespecifikuje, kterého výrobce a který čip má na mysli. Je však jasné, že se v tuto chvíli jedná o nejrychlejší čip použitý v mobilním telefonu.

Posuďte sami – čtyřjádrová grafická karta přinášející kvalitu konzolových her, obrazový procesor nabízející dosud nevídané možnosti manipulace s fotografiemi a videi ve formátu Dolby Vision a nová generace akceleračních bloků pro strojové učení s šestnáctijádrovým procesorem Neural Engine nabízejícím výpočetní výkone neuvěřitelných 11 bilionů operací za vteřinu!

Pro upřesnění, iPhone 12 a 12 Mini disponují operační pamětí 4 GB RAM, zatímco iPhone 12 Pro a 12 Pro Max 6 GB RAM.

Retro design a s nádechem futurismu

Čísla máme za sebou. Pojďme se teď podívat, jak nové iPhony vypadají. Jednou z prvních věcí, které si totiž na iPhonu 12 všimnete, je jeho elegance. Design, který mi připomíná iPhone 5, tvoří rovná hrana rámu z matného leteckého hliníku (modely iPhone 12 a iPhone 12 mini) nebo leštěné chirurgické oceli (modely iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max). Opracování materiálu a pocit při držení v ruce působí velmi dobře.

Z čelního pohledu zaujme OLED panel, který Apple nazývá Super XDR s ochrannou vrstvou Ceramic Shield. Do speciálně připraveného a tepelně zpracovaného skla jsou zality průhledné keramické nanokrystaly. Výsledný sklokeramický materiál je v porovnání s běžným sklem čtyřikrát odolnější proti poškození při pádu telefonu nebo poškrábání.

A ať si vyberete jakýkoliv iPhone 12, vždy dostanete ten samý displej. Lišit se bude pouze jeho velikost. Například iPhone 12 mini je vybaven displejem s uhlopříčkou 5,4“ a iPhone 12 Pro Max pak 6,7“. Zajímavostí je, že všechny modely mají oproti předchozím srovnatelným modelům vždy vyšší rozlišení.

Systém kamer

Všechny modely jsou vybaveny novým sedmidílným širokoúhlým fotoaparátem s rychlejší clonou ƒ/1,6, který zároveň zachycuje o 27 % více světla. To oceníte především při fotografování při slabém světle – fotografie jsou detailněji vykreslené a o poznání ostřejší.

Oba modely iPhone 12 Pro jsou navíc vybaveny LiDAR skenerem, který používají AR aplikace pro skenování prostoru. Stejný skener se používá i pro automatické zaostřování a při slabém světle je šestkrát rychlejší. Ostatní fotoaparáty mohou nyní také fotit v nočním režimu.

Samostatnou kapitolou je snímač v iPhone 12 Pro Max, který je o 47 % větší a disponuje většími 1,7 µm pixely. Nová optická stabilizace obrazu navíc místo celého fotoaparátu stabilizuje jenom snímač a navíc velmi rychle – je schopna provést celkem 5 000 úprav fotografie během jedné vteřiny. Doplním, že teleobjektiv iPhone 12 Pro Max má ohniskovou vzdálenost 65 mm. Srdce fotografa právě zaplesalo.

Co se týče software, rutiny Deep Fusion byly vylepšeny. Celkem osm snímků je pořízeno ještě před stisknutím závěrky, poté je pořízen snímek a všechny jsou propočítány tak, aby výsledná fotografie měla co nejméně šumu a co nejvíce detailů. Díky novému hardwaru to platí i pro fotografie, které jsou foceny v šeru nebo ve tmě. U fotografií pořízených ultraširokoúhlým fotoaparátem bylo odstraněno zkreslení perspektivy objektů.

Nová verze Smart HDR 3 pomocí strojového učení rozpoznává scény a podle potřeby upravuje ostrost, barvy a bílý bod. I při jasném světle dokonale zachycuje textury, tóny pleti, sytost barev a jemné detaily. Proto fotky působí realističtěji.

Současně s novými telefony představil Apple nový formát Apple ProRAW. Jde o proprietární RAW formát určený k úpravě fotografií. Podle všeho tento softwarový upgrade dostanou pouze majitelé telefonů iPhone 12 Pro Max.

Zmíním ještě vylepšený režim Časosběr s delšími expozičními časy pro ostřejší obraz, lepší světelné stopy, plynulejší expozici při slabém osvětlení a při práci se stativem.

Kromě fotografů budou potěšeni i filmaři. Telefon iPhone 12 Pro Max je totiž první mobilní telefon s videokamerou umožňující natáčet HDR videa ve formátu Dolby Vision při 60 fps a je zároveň prvním a jediným zařízením na světě, které umožňuje videa v tomto formátu nejenom pořizovat, ale také upravovat a sdílet. Znovu – můžete natáčet, nasdílet, ale hlavně editovat video v telefonu ve formátu Dolby Vision! Jak ohromnou výpočetní sílu musí mobilní telefon mít, aby dokázal takovou úlohu zpracovat?!

Svůj další film proto připravíte na iPhone 12, v postprodukci jej při color gradingu obarvíte a provedete HDR pass pro Dolby Vision a jdeme do distribuce. No dobře, dobře… vím, proces je samozřejmě mnohem složitější a delší, podstatou však zůstává, že se zbytečnými přípravami nezabil kreativní duch.

MagSafe

Další novinkou je znovuobjevený MagSafe, který známe z dřívějších modelů počítačů MacBook. Neumí přitom jenom napájet telefon. Funguje jako držák pro celou řadu doplňků – nabíječky, nová pouzdra, která se snadno zacvaknou na záda iPhonu, kožené peněženky a další příslušenství od výrobců třetích stran. O vše se starají magnety umístěné kolem nabíjecí cívky a pod ní. Veškeré příslušenství se tak vždy připojí správně. Nabíječky MagSafe poskytují až 15 W energie a jsou kompatibilní se stávajícími zařízeními podporujícími Qi.

Ještě něco nového?

Ano. Především barvy. Nová generace telefonů iPhone 12 přináší nové barvy. U modelů iPhone 12 a iPhone 12 mini je k dispozici zelená, bílá, černá, modrá a červená v podobě PRODUCT(RED). V nabídce jsou modely s 64 GB, 128 GB nebo 256 GB. U modelů iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max si můžete vybrat mezi stříbrnou, zlatou, grafitově šedou nebo tichomořsky modrou. Na výběr jsou modely s kapacitou 128 GB, 256 GB a 512 GB.

Všechny modely mobilních telefonů iPhone 12 jsou odolné proti polití a prachu. Dále jsou voděodolné po dobu až 30 minut v hloubce do 6 metrů. Splňují tak specifikaci IP68. Nezapomínejte na to, tato odolnost není trvalá a v důsledku používání se postupem času sníží. Poškození tekutinou proto není kryté zárukou.

Jaké je doporučení?

Jakýkoliv model z řady iPhone 12 je velkou aktualizací. Kromě nového designu hovoří pro především technické parametry – nový čip A14 Bionic, lepší soustava fotoaparátů, možnost 5G připojení a nesmíme zapomínat na Ceramic Shield předního skla. Mini nebo Max Pro... Těžké rozhodování, ale určitě stojí za to.