Při podobných instalacích si vždy uvědomujeme, proč jsou počítače Apple dlouhodobě výhodnou investicí. Díky jednoduchému a spolehlivému systému s řadou předinstalovaných aplikací nabízí žákům i učitelům okamžitou možnost využití. Tvrzení podporuje také fakt, že podobně vybavených učeben přibývá. Nahlédněte například do školy v Poděbradech.

Instalace počítačové učebny Riversideschool

Naším úkolem bylo navrhnout a připravit správu systému pro 60 uživatelů na 20 počítačích iMac a 20 zařízeních iPad Air.

Nastavení 20x iPad Air Zprovoznění iPadů spočívalo v aktivaci zařízení, připojení do lokální sítě, nastavení Apple ID účtu a následné kontroly funkčnosti iPadu. Nastavení 20x počítač iMac 21,5“ Nastavení, aktualizace a konfigurace systému společně s opravou přístupových práv patří k základním úkonům při nastavování počítačů. Pro snadnou správu je nutné založit ještě uživatele a správně je nakonfigurovat. V tomto případě šlo o uživatele:
  • admin“, který slouží jako samostatný účet pro administrátora bez omezení práv
  • student“, jde o tzv. „standardní“ účet, který nemá možnost měnit systémová nastavení
  • teacher“, který slouží pro instalaci aplikací vyučujícím
Microsoft Office 2011 pro Mac Z důvodu větší kompatibility použitých dokumentů byl nasazen kancelářský balík Microsoft Office 2011. Po instalaci balíku proběhla ještě aktualizace na každém počítači aktualizace na poslední verzi. Nastavení síťové tiskárny Posledním úkonem bylo nastavení síťové tiskárny HP LaserJet CP 2025 a připojení sdílených sharepointů na všechny počítače.

A jak to dopadlo?

Ráno jsme převzali instrukce a počítačovou učebnu. Během 8 hodin bylo vše nainstalováno, nastaveno, otestováno a předáno k používání. Dále jsme vypracovali doporučení pro další možnosti zlepšení a předávací prokotol se všemi hesly.

Vypracování dalších návrhů a doporučení

Pro jednodušší správu těchto zařízení jsme doporučili zakoupení Mac Mini Serveru, který umožňuje výrazně jednodušší správu zařízení. Počítače aktuálně nejsou zálohovány, což lze řešit vhodným doplňkem centrálního zálohování. Mezi takové řešení patří rozhodně diskové pole Synology.