Fletcher Previn by mohl být jedním z nejzábavnějších viceprezidentů IBM, které kdy společnost zaměstnala. Než dosáhl toho, co v žertu nazývá „skutečnou celoživotní ambicí středního managementu ve společnosti IBM“, pracoval jako stážista v Late Show Davida Lettermana nebo u Conana O'Briana, jak sdělil účastníkům technologické konference Jamf. Když mu nevyšla kariéra v zábavním průmyslu, začal se živit jako IT specialista, zajišťující počítače s Windows pro velké korporace. Minulý rok se stal kultovní postavou ve světě podnikového IT.

Nyní je Previn ve společnosti IBM zodpovědný za její přechod na produkty od Applu. Na loňské konferenci uvedl Previn skvělou prezentaci, v jejímž rámci oznámil, že Macy vyjdou mnohem levněji, než počítače s operačním systémem Windows.

Pouze 5% zaměstnanců IBM, kteří pracují s Macy, potřebovalo pomoc oddělení technické podpory, u uživatelů počítačů s operačním systémem Windows se toto číslo vyšplhalo na 40%. V tu dobu používalo Macy v IBM 30 tisíc zaměstnanců, dnes se jejich počet ztrojnásobil.

IBM nadále plánuje distribuci 150 tisíc - 200 tisíc Maců, což znamená, že by produkty od Applu používala v práci až polovina zaměstnanců. Previnův tým je zodpovědný nejen za Macy, ale za všechny počítače ve společnosti. IT oddělení společnosti IBM se stará o 604 tisíc laptopů. Většinu z nich - 442 tisíc - zatím tvoří počítače se systémem Windows, 90 tisíc tvoří Macy a 72 tisíc počítače s OS Linux. IBM mezi své zaměstnance distribuuje 1300 Maců týdně.

Šetří nejen náklady

Na příští konferenci se Previn vytasil s další zajímavou prezentací. Zopakoval v ní, že uživatelé Maců potřebují méně pomoci. Přestože Macy tvoří okolo 15% používaných počítačů, je jim věnováno pouze 5% podpory Helpdesku. Podle Previna je sice Mac dražší, než podobně konfigurovaný počítač s Windows, v průběhu čtyř let však IBM ušetří 273 - 543 dolarů na každém Macu ve srovnání s konkurencí. Jinými slovy - software od Microsoftu vyjde v konečné fázi třikrát dráž, než software od Applu.

Mac jako standard

Ve finále je řešení od Microsoftu o 57,3 milionů dolarů na 100 tisíc počítačů dražší. A to hovořím o nejlepších cenách, které jsme od Microsoftu dostali.“ Kromě toho si zaměstnanci IT tým nemohou kvůli dodávce Maců vynachválit. Podle zpráv dosahuje jejich spokojenost s Macy 91%. Japonská filiálka IBM dokonce prohlásila, že se u nich Macy stanou standardem. Zaměstnanci IBM také preferují užívání iPhonů a iPadů. 65% jejich mobilních zařízení běží na operačním systému iOS, 33% používá Android a zbytek používá Blackberry. „Problém je v tom, že ti, kteří stále používají Blackberry, by mě mohli vyhodit, proto je těžké přinutit je k něčemu jinému,“ žertuje Previna. Celý tento experiment s Macy dokazuje, že co se týče technologie - „děláte-li to chytře a jednoduše, budou to z vás lidé tahat, aniž byste na ně tlačili.“

Možnost pronájmu

Nespornou předností této služby je možnost používat vždy nejnovější model hardware dle vlastní volby. Na přání zákazníka jsme schopni zařízení upravit a rozšířit kapacitu diskového úložiště, zvětšit operační paměť anebo jiné parametry počítače. Pro tyto účely máme vlastní značku NSPARKLE, která provádí nejen Apple tuning, ale také nabízí potřebné příslušenství.

TAGY: IBM, mac