Počínaje 15. červnem roku 2017, bude Apple vyžadovat takzvané heslo pro konkrétní aplikace (app-specific password) u všech aplikací třetích stran, které využívají synchronizaci s iCloudem (např. BusyCal). Heslo pro konkrétní aplikace je uživatelské heslo, které se bude lišit od Vašeho standartního iCloud hesla. Pouze nativní Apple aplikace jako Mail, Kalendáře a Kontakty budou moci využívat standartní heslo k iCloudu. Všechny ostatní aplikace budou muset použivat specifické heslo aby byly schopny se propojit s Vaším iCloudovým účtem. Toto zajistí vysokou úroveň zabezpečení a také, že Vaše primární heslo k Apple ID nebude známo ani využíváno žádnou aplikací třetí strany, kterou by jste mohli používat.

Jak na to?

Pro vygenerování hesla je nejdříve nutné zapnout dvoufázové ověřování na iCloudu. Pokud používáte zařízení s iOS, otevřete nastavení. Úplně nahoře klikněte na své jméno a poté zvolte Heslo a zabezpečení. Dále zvolíme možnost Zapnout dvoufázové ověření. V dalším kroku zadejte Vaše telefoní číslo, na které bude zaslán ověřovací kód vždy, když se budete chtít přihlásit na iCloud. Pokud svou volbu potvrdíte klepnutím na možnost další, Apple Vám zašle ověřovací kód, který opíšete do okna, které se Vám zobrazí pro zadání kódu. Pokud používáte macOS klepněte na jablko v levém horním rohu na liště a zvolte Předvolby systému, poté zvolte položku iCloud a v ní možnost Podrobnosti o účtu. Zvolte položku Bezpečnost a v ní zvolte Zapnout dvoufázové ověření a následujte další instrukce.

Více informací o dvoufázovém ověření naleznete na stránkách zde.

Jak vygenerovat specifické heslo pro aplikaci?

Specifické heslo je možné vygenerovat pokud se přihlásíte ke svému účtu na stránkách appleid.apple.com. Po přihlášení v oblasti Zabezpečení poté naleznete volbu Hesla pro konkrétní aplikace s možností Vygenerovat heslo. Budete vyzváni k zadání štítku hesla, tedy krátké pojmenování položky, pod kterou bude hoslo možné dohledat. Poté zkopírujeme vygenerované heslo a zadáme ho do námi zvolené aplikace. Nyní budete moci synchronizovat údaje z iCloudu i v aplikacích třetích stran bez obtíží a se zárukou bezpečí.

Musím si nadále pamatovat bezpečnostní otázky?

S dvoufázovým ověřením nemusíte vytvářet ani si pamatovat žádné bezpečnostní otázky. Vaše identita se ověřuje výhradně heslem, ověřovacími kódy zasílanými na vaše důvěryhodná zařízení a klíčem zotavení.

Na co je při používání dvoufázového ověření třeba pamatovat?

Dvoufázové ověření zjednodušuje a posiluje zabezpečení vašeho Apple ID. Po jeho zapnutí neexistuje způsob, jak by někdo mohl získat přístup k vašemu účtu jinak než pomocí vašeho hesla, ověřovacích kódů zasílaných na vaše důvěryhodná zařízení nebo vašeho klíče zotavení. Jste jediní, kdo může obnovit vaše heslo, spravovat vaše důvěryhodná zařízení nebo vytvořit nový klíč zotavení.
TAGY: aplikace, Hesla, Heslo