Minulý týden proběhla online každoroční vývojářská konference společnosti Apple - WWDC, kde byla představena řada novinek. V článku se zaměříme zejména na ty, které považujeme zajímavé pro firemní zákazníky.

Apple Silicon

Po mnoha letech neutuchajících spekulací to konečně nastalo. Macy opouští platformu Intel. Náhradou budou chipy pod označením Apple Silicon. Za ním se skrývá především procesor využívající instrukční sadu A64, integrované grafické karty podobné těm v iPadech a mnoho chipů pro specifické úkony. Všechny navržené inženýry Apple specificky pro jeho potřeby.

Apple Silicon

Apple si od změny slibuje snadnější vývoj software pro Mac, který nyní bude sdílet HW platformu s iPhony a iPady. Tento fakt současně umožňuje spouštět iPhone a iPad aplikace přímo v macOS. Očekává se podstatně vyšší efektivita hardware promítající se zejména do lepší výdrže MacBooků na baterii. Zůstává zde otázka, zda chipy dodají vyšší výkon konkurenční řešení (AMD/Intel). V případě integrovaných grafických karet neočekáváme, že by se Apple vytasil horším výsledkem, než předvádí Intel. Na poli procesorů bude zajímavé sledovat, zda se povede úspěšně škálovat platformu od tenkých MacBooků Air přes iMacy až po profesionální Mac Pro.

Migrace z Intelu

Oznámený přechod na chipy vlastní výroby velmi připomíná situaci před 15 lety, kdy Macy měnily PowerPC procesory za Intel. Migrace na Apple Silicon má proběhnout do 2 let. S Intelem stihl Apple uvést všechny nové modely počítačů za 14 měsíců. Několik následujících let mají být podporovány jak Macy s Apple Silicon, tak stávající počítače s Intelem. Po oznámení přechodu na Intel dostávala PowerPC platforma softwarové aktualizace další 4 roky. Následky přechodu má utlumit emulační vrstva Rosetta 2, díky níž bude možné (po nějakou dobu) na Apple Silicon Macu spouštět většinu aplikací určených pouze pro Intel. Stejnojmenná, byť zcela odlišná technologie, pomáhala i s přechodem z PowerPC.

Délka podpory je jednou z prvních otázek, která vyvstane firemnímu zákazníkovi na mysli. Je nutné omezit nákup Intel Maců a počkat na uvedení modelů s Apple Silicon? Má-li firma jasně daný životní cyklus počítače kratší než 5 let, není třeba se čehokoliv obávat. Můžete pokračovat v nákupech současných Maců a plynule přejít na Apple Silicon modely, jakmile je Apple uvede. Intel Macy budou s největší pravděpodobností vyřazeny před tím, než skončí jejich softwarová podpora, což neočekáváme dřív než v roce 2024. Opatrnější bychom byli u budoucích nákupů profesionálních počítačů Mac Pro a iMac Pro. Tento typ Macu představuje podstatnou investici a často jeho životnost přesáhne i 7 let.

Kompatibilita software

Druhé zásadní téma se týká kompatibility aplikací. Již jsme zmínili emulační nástroj Rosetta, jenž umožní provoz Intel aplikací na Apple Silicon platformě. Neočekáváme, že jej Apple v systému ponechá věčně. Bude se maximálně snažit o to, aby vývojáři podporovali nové procesory nativně. Aktivně vyvíjené běžně používané aplikace podporu přinesou rychle. Otazníky visí nad firmami stojícími za profesionálním software, který přináší unikátní funkčnost, ale nezřídka nese známky molocha starého i několik dekád.

Nebojíme se o Microsoft aplikace, které budou mít podporu nejspíš již v den uvedení Apple Silicon Maců nebo krátce poté. Adobe rychle uzpůsobí nejpopulárnější produkty jako Photoshop nebo Illustrator. Není však příliš pravděpodobné, že zvládne mít okamžitě nativní podporu ve všech aplikacích svého širokého kreativního portfolia. Používáte-li specializovaný software od výrobců jako Autodesk (AutoCAD, Maya), Maxon (Cinema 3D), Graphisoft (Archicad), Ableton, Steinberg (Cubase) a dalších, doporučujeme pozorně sledovat jejich vyjádření k budoucí podpoře software na macOS. Neváhejte rovněž výrobce přímo kontaktovat.

Ostatní operační systémy

Končí doba snadného provozu Windows aplikací na Macu. V macOS samozřejmě půjde nadále virtualizovat jiné operační systémy. Ty však musí být postaveny na 64bit platformě ARM. V případě Linuxových distribucí tento fakt spíše nepředstavuje problém. Windows sice existují ve verzi pro ARM, ale jejich současná licence vylučuje použití ve virtualizaci. Dodávají se pouze se specifickými výrobky a samotné si je nikde nekoupíte. Současně není jistá budoucnost Windows 10 pro ARM a paleta dostupného software pro tuto verzi je spíš mizivá. Pravděpodobně se na trhu objeví nástroje umožňující emulaci Intel Windows. Netušíme, nakolik praktické bude jejich použití.

Funkce Boot Camp usnadňující instalaci Windows na Macu není pro Apple Silicon explicitně podporována. Současné nebylo nikde řečeno, zda nový firmware počítačů vůbec umožní start jiného systému než macOS. Spoléháte-li ve firmě na provoz Windows aplikací přímo na Macu, doporučujeme aplikace buď zcela nahradit moderními alternativami nebo je přesunout na firemní servery/cloud, kam budou uživatelé přistupovat vzdáleně.

macOS 11.0 Big Sur

Ačkoliv měla nová verze macOS původně nést číslo verze 10.16, bylo nejspíš na poslední chvíli rozhodnuto, že přechod na Apple Silicon ve spojení se zásadní proměnnou uživatelského rozhraní si zaslouží poprvé za 20 let povýšení major verze macOS na číslovku 11. Oproti macOS 10.15 Catalina na nový systém nedostáhnou všechny Macy z roku 2012 a některé modely z roku 2013. Mezi podporované patří:

  • MacBook 2015 a novější
  • MacBook Air 2013 a novější
  • MacBook Pro Late 2013 a novější
  • Mac mini 2014 a novější
  • iMac Pro 2017 a novější
  • Mac Pro 2013 a novější

Nabízí se otázka, zda Apple nezačíná délkou podpory macOS kopírovat HW podporu Maců samotných, které jsou servisovatelné 5 let od ukončení jejich výroby (7 let v některých zemích). Neznáme totiž jednoznačný technický důvod, proč byly starší Macy odříznuty.

Big Sur

Původně měl být macOS 10.15 Catalina poslední systém, který bude podporovat doplňky jádra ve specializovaných aplikacích třetích stran. Hrozilo, že mnoho pomalejších vývojářů nestihne včas software uzpůsobit a ten nebude na novém macOS fungovat. K odstranění podpory v Big Sur nakonec nedojde, ale instalace doplňků jádra bude o krok komplikovanější. Kvůli bezpečnostním změnám ve způsobu startu systému instalace nebo aktualizace doplňku vždy vyžaduje restart. Apple Silicon Macy budou navíc pro zapnutí podpory doplňků jádra třetích stran vyžadovat změnu nastavení bezpečnosti startu sytému v Recovery systému.

iOS 14 a iPadOS 14

Na rozdíl od macOS se ve světě mobilních Apple zařízení neděje nic revolučního. Novinky tedy zmíníme ve zkratce:

  • Uživatel získá poprvé v historii iOS možnost změny výchozího webového prohlížeče a mailové aplikace. To jistě ocení firmy používající např. Microsoft Outlook pro e-maily.
  • Firemní zákazníci budou moci nově využít režimu sdíleného iPadu, který byl doposud dostupný pouze pro vzdělávací instituce.
  • Systémy iOS 14 a iPadOS 14 poběží na všech modelech zařízení, které podporovaly iOS 13.

iOS 14

Apple Business Manager

V portálu pro firmy (ABM) přibyla možnost (do budoucna spíše povinnost) ověřit vlastnictví domény používané pro spravovaná Apple ID. Tu provedete pouhým přidáním DNS záznamu obsahující portálem vygenerovaný řetězec.

ABM nově podporuje vedle federace přihlašování také protokol pro synchronizaci informací o uživatelských účtech - System for Cross-domain Identity Management (SCIM). V obou případech je funkce omezena na propojení pouze s Microsoft Azure Active Directory. Federované přihlašování je možné v Azure AD přesměrovat na jiného poskytovatele identity.

Apple Business Manager

Pokud jste ještě nestihli převést Volume Purchases portál pod křídla ABM, dává vám Apple čas do 1. prosince 2020, kdy definitivně ukončí provoz VPP portálu.

Ostatní

Všechny výrobky začnou dostávat v roce 2021 randomizovaná sériová čísla dlouhá 10 znaků. Ta původní obsahovala informace týkající se místa a času výroby. Na tuto změnu je nutné připravit zejména inventarizační systémy a skripty, které počítají s přesným formátem předchozí podoby sériového čísla.

Zdroje

Další články z WWDC 2020

TAGY: apple wwdc, wwdc