Rozlití vody nebo jiné kapaliny na klávesnici ne zrovna levného MacBooku Pro či MacBooku Air je situace, do které se rozhodně nikdo nechce dostat. Než však definitivně zpanikaříte a počítač odepíšete, vyzkoušejte naše tipy, které vám mohou pomoci počítač - nebo alespoň data - zachránit. Nikdo Vám nikdy nezaručí, že Mac bude uchráněn od trvalého poškození, ale několika rychlými akcemi můžete zabránit tomu, aby tekutina zasáhla celý stroj.

Než se vrhneme na konkrétní kroky, upozorníme Vás, že pokud laptop upustíte do bazénu, jezera, řeky či moře, již není cesty zpět. Můžete se ho pochopitelně pokusit vysušit, ale šance na záchranu jsou mizivé. Tento průvodce je určený těm, do jejichž počítače se dostalo opravdu malé množství tekutiny. Pokud jste například viděli poslední díl ONE MAN SHOW, určitě jste si všimli, že jeden iMac skončil v bazénu – ten se již nepovedlo zachránit.

Realita je bohužel taková, že když se voda dostane do styku s počítačem, jsou škody mnohem větší a riziko poškození vyšší, než když se s vodou dostane do styku mobilní zařízení.

Bezpečnost především!

Osobní bezpečnost musí být prioritou číslo jedna. Elektřina a voda nejsou dobrými parťáky a jejich spojení může způsobit mnoho nebezpečných situací. Pokud Vaše zařízení přijde do jakéhokoliv styku s vodou, měli byste provést opatření pro vaši vlastní bezpečnost, včetně okamžitého odpojení od veškeré elektrické energie.

U většiny MacBooků se má věc tak, že pokud zařízení přijde do styku s vodou, přejde na napájení z baterie, rozhodně však na to nelze spoléhat.

Okamžitě vypněte MacBook

MacBook je potřeba okamžitě vypnout - tedy za předpokladu, že byl v okamžiku nehody zapnutý. Podržte vypínací tlačítko, dokud se Mac nevypne, nebo jej vypněte přes Apple menu. O dokumenty a data se bohužel musíte postarat až v druhé řadě - nyní je potřeba především zachránit počítač.

Odpojte všechny kabely

Veškerá externí zařízení by měla být od politého Macu okamžitě odpojena, ať už jde o druhý monitor, externí harddisk, klávesnici nebo myš. Platí to zejména pro nabíjená zařízení, která mohou způsobit šok. Odpojte všechno.

Pokud možno odpojte i baterii.

Většina nových modelů MacBooků má integrovanou baterii, která odpojit nejde, u starších zařízení je možné tento krok provést.

Vysušte veškerou viditelnou vodu

Po odpojení všech zdrojů kompletně vysušte veškerou viditelnou vodu. Použijte bavlněný ručník, který výborně saje, podobnou službu Vám však prokážou i papírové utěrky. Zvláštní pozornost věnujte klávesnici, protože voda se může velice snadno dostat pod klávesy.

Když zapojíte jistou technickou zručnost, trpělivost a to správné nářadí, můžete zkusit vysušit i některé komponenty uvnitř stroje. V dalším případě nám stačí zavolat a technik Vám již vysvětlí, jak správně postupovat – popřípadě doporučí zařízení přinést k nám.

Zasažená klávesnice? Otočte ji.

Pokud se voda dostala především na klávesnici MacBooku, rychle ji otočte tak, aby klávesy směřovaly dolů. To může tekutině zabránit v tom, aby se dostala hlouběji do počítače, nebo alespoň minimalizovat tento kontakt.

Odneste stroj ke kontrole

Poté, co jste podnikli všechny uvedené kroky k tomu, abyste se zbavili co možná největšího množství kapaliny, byste se jistě rádi podívali, co se vlastně Vašemu MacBooku přihodilo. Pro většinu uživatelů je nejlepším řešením počkat, až stroj co nejvíce vyschne, a odnést jej k nám do servisu, kde provedeme kompletní diagnostiku. Pokud jste měli velké štěstí a jednali jste rychle, může se stát, že počítač vyvázne "bez zranění". Možná skončíte jen s poškozenou klávesnicí, zatímco zbývající komponenty budou v pořádku. Pokud tekutina zasáhla základní desku nebo systém napájení, půjde o relativně jednoduchou opravu, která vás ovšem bude něco stát, ale není to tak hrozné. Čím dříve MacBook odnesete do servisu, tím větší je šance na jeho záchranu. Pokud totiž začne na konektorech probíhat oxidace, ve většině případů již není záchrana možná.

A co ponořit Mac do silicagelu nebo rýže?

Pokud disponujete tisícovkami pytlíčků se silicagelem, můžete zkusit MacBook vsunout do uzavíratelného sáčku, plného silikonových kuliček. Jak silicagel, tak i rýže skvěle fungují u mobilních telefonů poškozených vodou. Větší stroje však logicky budou vyžadovat nepoměrně větší množství pomocného materiálu. Podle osobních zkušeností některých uživatelů má rýže na počítač menší efekt, ale pokud máte její větší množství po ruce, můžete tomu dát šanci.

Pokud si netroufáte na žádný z uvedených kroků, jednoduše nám zavolejte (+420 770 136 136) a my se o vše postaráme. Hlavní je neztrácet hlavu a vše řešit včas.