Další rok je za námi a snaha společnosti Apple posílit svou pozici ve firemním prostředí a vzdělávacích institucích je patrná. Proto, než začnete naplňovat své technologické plány na rok 2020, krátce si s námi zrekapitulujte hlavní události minulého roku a nahlédněte pod pokličku toho, co můžeme očekávat v tom letošním.

Rok 2019 byl jasně ohraničený dvěma konferencemi – jarní, kde se společnost Apple zaměřuje vždy na specifickou část trhu a podzimní, během které představuje nový hardware. Tuto úsečku pak proťala tradiční červnová Worldwide Developer Conference (WWDC) určená především vývojářům.

Apple March Event

Loňská jarní konference Apple March Event se nesla v lehce teatrálním duchu a na první pohled představila pouze nové služby Apple TV+, Apple News+, Apple Arcade a Apple Card, které byly zaměřeny na koncové uživatele. Mohlo by se tedy zdát, že firemní uživatele zcela minula.

S odstupem času je však patrné, že konference přinesla nevyřčený odklon od oficiální strategie společnosti Apple. Kromě tradičního výrobce hardware a software s vysokým stupněm integrace se nově stává silným hráčem na poli služeb. A právě tato změna postoje bude mít, jak uvidíme za chvíli, přímý dopad na firemní prostředí.

WWDC

Loňská WWDC nevybočila z řady a opět rozšířila možnosti hromadné správy Apple zařízení, jejichž implementace bude probíhat v průběhu celého roku 2020. Také aktualizace nových operačních systémů nezpůsobily žádný větší rozruch. Až na jednu výjimku…

Tou bylo představení první samostatné verze operačního systému určeného pro tablety iPad. Tento zásadní obrat v přístupu byl do značné míry nečekaný, neboť odpověď na dotaz, jestli budou někdy iPady vybaveny systémem podobným macOS byla stručná, zato vždy velmi jasná – „Ne“.

Překvapivé představení systému je však vítaným přírůstkem a změna kurzu směrem k desktopovým operačním systémům považuji za krok správným směrem. První vlašťovky v podobě přepracované aplikace „Soubory“ nebo Desktop–Class Browsing jsou toho důkazem.

Nová generace operačního systému macOS Catalina potvrdila odhodlání společnosti Apple zvýšit bezpečnost platformy na stejnou úroveň jako iOS. Za zmínku stojí rozšíření o funkci Activation Lock, díky které lze zabezpečit firemní počítač proti krádeži.

Ani mobilní platforma iOS nezůstala pozadu a IT administrátorům ulehčila správu zařízení vlastněných uživatelem. Nová funkcionalita User Enrollment řeší problematiku oddělení firemních dat od těch soukromých. V podstatě tak můžeme hovořit o BYOD nové generace.

Poslední z aktualizovaných operačních systémů byl tvOS, který představil samostatné účty uživatelů na jednom zařízení Apple TV. Zajímavé je rozšíření oblastí adopce těchto multimediálních hubů – díky lepší podpoře vzdálené správy se rychle rozšířily do oborů jako je zdravotnictví a pohostinství.

Apple September Event

Poslední konferencí byl každoročně očekávaný podzimní Apple September Event, kde společnost Apple tentokrát představila nové verze mobilních telefonů iPhone, tabletů iPad a chytrých hodinek Watch. Současně s tím byly představeny aktualizace služeb Apple Arcade a Apple TV+, které položily základ pro jejich další vývoj.

Bez většího povšimnutí, červených koberců a přítomnosti kamer se na podzim loňského roku spojil Apple se společností PlayNetwork a společně spustili novou službu Apple Music for Business, určenou výhradně pro firemní prostředí.

Pomyslnou finišovou pásku roku 2019 protrhlo nečekané uvedení nového modelu MacBook Pro 16“ a zahájení prodeje aktualizované verze Mac Pro společně s Pro Display XDR displejem.

Predikce pro rok 2020

Během tohoto roku začne společnost Apple vyvíjet větší tlak na používání firemně spravovaných Apple ID. Již loňská aktualizace Apple Business Manageru přinesla možnost vytvářet spravovaná Apple ID pro zaměstnance a funkce sdílení firemních poznámek otestovala spolehlivost synchronizačních služeb. Proto očekáváme postupné přidávání dalších kolaboračních nástrojů – například připomínek, kontaktů nebo kalendářů.

V roce 2020 začnou vývojáři adoptovat projekt „Project Catalyst“ a dočkáme se mnoha aplikací, které byly dostupné pouze pro některou z platforem ekosystému. Tento projekt byl představen na loňském WWDC, nicméně již v tuto chvíli existují první aplikace, které využívají principy tohoto projektu – například aplikace „Domov“ nebo „Akcie“ pro macOS. Společnost Apple si tak testuje reálnou odezvu uživatelů a bude schopna pružně reagovat na potřeby uživatelů.

Spuštění služby Apple Music for Business předznamenalo, kterým směrem se bude ubírat vývoj v oblasti služeb. Ty byly původně určeny pro spotřebitele, nicméně se budou stále častěji objevovat ve firemním prostředí, a tak se kromě hudby dříve nebo později dočkáme například centrálně distribuovaného video obsahu pro Apple TV. Situaci zde komplikují licenční podmínky distribučních společností, které jsou specifické pro každou zemi.

V roce 2020 společnost Apple rozšíří možnosti hromadné správy Apple zařízení. Půjde především o nové bezpečnostní funkce operačních systémů macOS a iOS. Předpokládáme, že dojde k rozšíření sady instrukcí pro platformu tvOS a je velmi pravděpodobné, že v případě úplného oddělení hodinek od telefonu, dojde k začlení zařízení Watch do hromadné správy.

Na poli operačních systémů můžeme sledovat „uzavírání“ macOS a jeho přibližování se svému mobilnímu protějšku. Tento trend kopírují sami vývojáři aplikací, kteří se nově objevují nebo se vrací zpět do Mac App Store. Nová verze 10.16 bude v tomto bezpečnostním trendu pokračovat a dá se očekávat, že dojde ke kompletnímu zrušení podpory doplňků jádra operačního systému.

Letošní rok bude velmi nakloněný uživatelům tabletů iPad. Vývojáři Apple budou pokračovat v transformaci platformy a v létě představí nové způsoby využití tabletů. Je velmi pravděpodobné, že tyto scénáře budou zahrnovat nová gesta nebo pracovní postupy. Nevylučujeme představení nových modelů.

tvOS se dočká rozšíření možností hromadné správy. Toto rozšíření přivítají především firemní zákazníci v oblasti pohostinství (např. majitelé hotelových řetězců), kteří dlouhodobě volají po pokročilejších funkcích. 

Na podzim tohoto roku představí společnost Apple nové telefony, a pokud naváže na číslování poslední řady, půjde o modely 12, 12 Pro a 12 Pro Max. Podle vývoje z posledních let lze predikovat, že zhruba ve stejném období představí novou verzi chytrých hodinek Watch.

Čeká nás nabitý rok a témata jsou jasná – bezpečnost a produktivita. Doufám však, že nás Apple v duchu „One More Thing“ překvapí a odhalí svou představu virtuální a rozšířené reality.