Nadšence Honzu Březinu není potřeba v "jablečné" komunitě zdlouhavě představovat. Kromě toho, že se jedná o velkého propagátora a také uživatele Apple produktů také velmi rád cestuje a fotografuje. Nabízí široké veřejnosti iOS aplikaci Fripito, což je cestovatelská aplikace, ze které se dozvíte dokonalé lokace pro fotografování. Fotografování je pro Honzu velká vášeň, kterou se rozhodl opět propojit s další iOS aplikací, s názvem Hyperfocalc. Zřejmě jste již někdy slyšeli o pojmu hyperfokální vzdálenost.

Jde v zásadě o to, že pro určitý objektiv a danou clonu jde využít určitou maximální hloubku ostrosti. Vlastně jde o to, že na výsledné scéně bylo vše dokonale ostré a to při nejmenší cloně.

Co to vlastně je hyperfokální vzdálenost?

Ještě než se pustíme do vysvětlení pojmu hyperfokální vzdálenosti, pojďme se podívat na hloubku ostrosti. Tato hodnota nám říká, jaká část fotografované scény bude přijatelně ostrá a jaká bude neostrá. Čím blíže je objekt na který ostříme, tím je hloubka ostrosti menší. Hyperfokální vzdálenost se nejčastěji označuje písmenem H a teorie ji vysvětluje tak, že pokud zaostříte na vzdálenost (H), tak při dané cloně a ohnisku bude ve fotografii ostré vše od H/2 přesně do nekonečna. Díky tomu tak využijete maximálně hloubku ostrosti.

Jak zjistíme hyperfokální vzdálenost?

Jedná se o výpočet, který pracuje s ohniskem a clonou. Vzoreček pro výpočet není důležitý, jelikož pokud jste v terénu a fotografujete, jen velmi těžko si budete počítat pomocí vzorečku složitý výpočet. Zcela výjimečně si s sebou fotografové na focení nosí tabulky a grafy, ze kterých jde odečítat hyperfokální vzdálenost. Honza šel druhou stranou a vymyslel aplikaci pro snadný a hlavně okamžitý výpočet. Aplikace je určená jak pro iOS, tak i Apple Watch. Navíc aplikace nepotřebuje internet, takže ji můžete používat pohodlně prakticky kdekoliv.

Samotné ovládání je naprosto jednoduché - nejprve stačí nastavit ohniskovou vzdálenost, na kterou právě fotíte. Tu snadno odečtete z objektivu. Dále je vhodné se ujistit, že máte dobře nastavenou velikost snímače a pak už jen měníte clonu a vidíte okamžitě, jaká vychází hyperfokální vzdálenost. Navíc si získané hodnoty můžete do aplikace i uložit. Aplikace Hyperfocalc je v češtině a angličtině, je rychlá, přehledné a intuitivné. Navíc aplikace funguje jak na iPhonu, tak i na Apple Watch a má ukrytý návod, pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit.