Mac je ve firemním prostředí „doma“ a uživatelům či správcům IT přináší jeho nasazení mnoho výhod. Projděte si s námi 11 hlavních důvodů, proč jsou počítače Mac tou nejlepší volbou pro Enterprise nebo SMB a SOHO firmy.

1. Výkonné procesory

Závratná rychlost, neuvěřitelná efektivita. Ano, i takto jednoduše lze prezentovat nové čipy z rodiny Apple Silicon. Výkonnostní benchmark testy, které po spuštění provedou sérii úloh a sledují, kolik strojového času je potřeba na jejich vykování, hovoří zcela stejně.

Apple M1 benchmarky

Jak můžete vidět na obrázku, při srovnání výkonu jednoho jádra procesoru v nástroji Geekbench 5 nemají čipy M1 konkurenci. Všechny aktuálně nabízené stroje se umístily na prvních příčkách. Minimální rozdíly mezi jednotlivými modely jsou způsobeny odchylkou při měření a odlišným způsobem větrání. Například MacBook Air, který má řešenou ventilaci pasivně a neobsahuje žádný aktivní chladič, se logicky umístil pod ostatními počítači s M1.

Všimněte si, že všechny počítače s čipem M1 jsou výkonnější než všechny aktuální modely s procesorem Intel.

2. Vysoký výkon za dobrou cenu

Stejně jako v prvním bodě zůstaneme ještě u čísel. Tentokrát se však zastavíme specificky u výkonu a ceny počítače MacBook Air. Podle testů je 3,5× rychlejší než předchozí model. Pro úplnost je potřeba doplnit, že interní testy prováděl Apple v říjnu 2020 – tedy v době, kdy měl k dispozici pouze předvýrobní modely s aktuálním platným operačním systémem. Od té chvíle uplynula nějaká doba a díky softwarové optimalizaci mohou být výsledky lepší.

Final Cut Pro

Srovnával se MacBook Air s M1 a osmijádrovým GPU s MacBookem Air s 1,2GHz čtyřjádrovým procesorem Intel i7. Oba stroje byly vybavené 16GB RAM a 2TB SSD. Test spočíval v převodu 4K videa ve formátu Apple ProRes RAW (rozlišení 4096 × 2160 pixelů a 59,94 snímků za sekundu) do formátu Apple ProRes 422 a k převodu byla použita aplikace Final Cut Pro 10.5. Zdrojové video mělo délku 55 sekund.

3. Extrémní výdrž baterie

Tohle je Achillova pata současných zařízení. Leckterý telefon nevydrží nabitý ani jeden den a leckterý přenosný počítač několik hodin práce. Pak je potřeba najít zásuvku nebo mít s sebou nabíječku. Předchozí přenosné Apple počítače s procesory Intel vydržely na jedno nabití až 10 hodin. Při vyšší zátěži výdrž rapidně klesala.

A nové MacBooky Air mají hodnotu výdrže na jedno nabití 18 hodin. Jde tedy o přenosný počítač s extrémně vysokou výdrží baterie.

MacBook Air výdrž baterie

Pro testování byl použit MacBook Air s M1, 8GB RAM a 512GB SSD. V aplikaci Apple TV byly přehrávány filmy v rozlišení 1080p a jas displeje byl nastaven manuálně na osmé kliknutí od nejnižší hodnoty.

Ještě vyšších hodnot dosahuje MacBook Pro, kde se uvádí až neuvěřitelných 20 hodin. Odpadá tak závislost na nabíječce.

4. Možnosti správy pro IT

V některých firmách panuje ještě stále představa, že pouze počítače s Windows fungují s jejich konkrétními firemními nástroji, nabízejí nejširší možnosti a lze je konfigurovat k obrazu svému. Tento mýtus se daří úspěšně bořit v velkých firmách, které díky různým case studies nebo Proof-of-Concept řešením si mají možnost otestovat funkčnost. Apple produkty si totiž skvěle rozumí s on-premise Microsoft Active Directory nebo ještě lépe s Azure Active Directory. A díky některému z řešení pro hromadnou správu zařízení (MDM) lze nasadit desítky tisíc zařízení uživatelům bez toho, aby zařízení prošla rukama IT oddělení.

Apple Business Manager

Navíc Apple před několika lety uvedl webový portál pro firmy s názvem Apple Business Manager. Ten slouží jako centrum pro správu Apple zařízení ve firmě. Po jeho nastavení, které jsme podrobně rozebírali v tomto článku, pak snadno vytvoříte uživatelské účty a k nim přiřadíte role nebo nadefinujete skupiny. Pro registrovaná zařízení můžete navíc určit, s kterým MDM serverem mají komunikovat a jaký obsah se má distribuovat.

Zkrátka nepřijde ani zaměstnanec s vlastním Apple zařízením. Pokud se takové zařízení ve firmě objeví a je jedno, zda se bude jednat o iPhone, iPad, Mac nebo Apple TV, bude se moci využívat k osobním i pracovním účelům. Na Apple zařízení se můžete přihlásit svým Apple ID i tzv. spravovaným Apple ID. Díky tomu budete mít přístup k firemním datům, ale vaše osobní data budou stále chráněná a oddělená. Zařízení spravovaná v režimu User Enrollment tedy můžete na dálku pohodlně konfigurovat, ale není možné z nich shromažďovat osobní data uživatele.

5. Snadná správa bez IT

Menší firmy nedisponují vlastním IT oddělením a často řeší spoluprací s externím dodavatelem. Taková spolupráce spoléhá na to, že si koncový uživatel zajistí některé věci sám. Počítače Mac k tomu přímo vybízí – prvotní konfigurace je snadnější než u ostatních platforem. Je to léty prověřená pravda a každý uživatel Apple zařízení může potvrdit, že po vybalení nového Apple počítače, ale i iPhonu nebo iPadu, může do pár minut pracovat.

Průvodce přenosem dat

Po zapnutí nového Macu se objeví jednoduché rozhraní, ve kterém vše snadno nastavíte. Vyberete si preferovaný jazyk, oblast, zadáte přihlašovací údaje k Wi-Fi síti (v případě pevného připojení není třeba) a doplníte přihlašovací údaje. Během úvodního nastavení je vám také nabídnuto přenést data ze staršího zařízení. Můžete tak snadno přesunout vše ze staršího Macu, dokonce i z PC s Windows. Postup krok za krokem, jak přenést data z Windows na Mac uvádí přehledně oficiální Apple web.

Migraci dat můžete samozřejmě přeskočit a kdykoliv se k ní později pomocí Průvodce přenosem dat vrátit. Tohle ale zvládnete sami, bez zásahu IT. Pokud máte Mac zálohovaný pomocí nástroje Time Machine, definujete pouze místo, kde se záloha nachází (např. server nebo externí disk) a veškerý obsah a nastavení starého počítače se načte do nového.

6. Dlouhodobě je Mac levnější

Jsme na stále na stejné lodi? Ano, jsme. Pouze boříme mýty. Pořizovací cena Apple produktů je historicky vyšší než konkurence. Mám na mysli tzv. přímý náklad, tedy čistou investici do hardware. I když je nutno dodat, že rozdíl se díky novým počítačům s čipem M1 začíná snižovat.

Druhou částí nákladů jsou tzv. nepřímé náklady – to znamená cena nějakého dodatečného software potřebného pro práci s počítačem, náklady na servis v průběhu životnosti zařízení (počítače Apple mají díky nejvyššímu standardu kvality velmi nízkou poruchovost a prokazatelně je lze používat o několik let více než konkurenci) a náklady na správu. Díky faktu, že výrobcem hardware a software je stejná firma, pracují počítače lépe a vyžadují méně IT supportu.

Mac levně

Pokud bychom použili pro metriku tříletý životní cyklus zařízení, srovnání nákladů na pracovní počítač v podobě Maca a PC najdete ve výše uvedené tabulce, kterou vypracovala agentura Forrester. Ta uvádí podrobný rozpis nákladů na hardware a správu zařízení. Vychází z ní, že náklady na HW a SW jsou za tuto dobu rozdílné o 207 dolarů (zhruba 4500 Kč). V porovnání počítače od Applu a PC s Windows je pak ještě markantnější rozdíl v případě správy. Ten činí 634 dolarů (zhruba 13 500 Kč). Dohromady se tedy za 3 roky dostanete na rozdíl kolem 18 000 Kč za jediné zařízení.

Ve studii je často zmiňován procesor M1. Jak jsem již uvedl, ten díky vyššímu výkonu a úspoře energie také pomůže ušetřit. MacBook Air s M1 už je velmi výkonné zařízení za skvělou cenu a například menší energetická náročnost pomůže ušetřit na nákladech za elektřinu. Zabezpečení je v mnoha ohledech na vyšší úrovni než u Windows a nemusíte vynakládat sílu a peníze na řešení odstranění malware. V neposlední řadě pak strávíte prací na Macu s M1 méně času.

7. Dnes používá Mac každá větší firma

Není proto náhoda, že 84 % velkých a inovativních firem hojně využívá právě Apple počítače. Číslo opět vychází z interních průzkumů společnosti Apple a také ze zprávy Most Innovative Companies 2021. Ta uvádí a porovnává nejinovativnější firmy světa. V zájmu objektivity je potřeba uvést, že na předních příčkách je kromě Apple také Microsoft, Amazon nebo Google.

MacBook AIr M1

„Salesforce věří, že jedině nejlepší nástroje umožňují zaměstnancům pracovat, jak nejlíp dovedou. Macy jsou klíčovou součástí toho, jak pomáháme zaměstnancům uspět odkudkoli.“

Jo-ann de Pass Olsovsky, CIO, Salesforce

„Když si můžou zaměstnanci vybrat nástroje, které jim vyhovují, jsou produktivnější, kreativnější a líp se jim spolupracuje. Možnost pracovat na Macu v kombinaci s jinými zařízeními je výhra pro všechny.“

Florian Roth, CIO, SAP

„Macy zlepšují způsob, jakým naše týmy spolupracují a jakým obsluhujeme naše hosty. Umožňují nám masivní vývoj virtuálních produktů od 3D nákupních zážitků až po inkluzivní návrhy, které počítají s individuálními potřebami každého zákazníka. Podporují větší efektivitu a účinnější spolupráci našich globálních týmů, abychom mohli pomáhat všem rodinám objevovat radost z každodenního života.“

Mike McNamara, CIO, Target

8. Firemní aplikace jsou dostupné i na Macu

Během transformace z Windows na Mac často padají dotazy směrem k aplikacím. Ve firmách může vzniknout obava, že zaměstnanci nebudou mít přístup k aplikacím, které se ve společnosti běžně používají. Jde opět o mýtus, jehož kořeny sahají do historie a v současnosti již nemá opodstatnění. Dnes systém macOS podporuje celou řadu programů a v App Store je k dispozici kolem 235 tisíc titulů pro práci. Apple hodně využívá rozšířenou realitu a strojové učení a vývojáři přistupují k řešení problémů jinak a kreativněji.

Office 365 Mac

Oblíbené Microsoft Office aplikace fungují na všech Apple zařízeních a to včetně podpory životního cyklu dokumentů. A díky takovým technologiím jako Continuity můžete začít práci v Excel tabulce na Macu, později ji zkontrolovat na iPhonu a výslednou prezentaci udělat na iPadu. Vhodnou alternativou mohou být vlastní Apple aplikace Pages, Numbers nebo Keynote. Stále častější je také využívání aplikací ve webovém prohlížeči. K jejich použití nepotřebujete nic víc než prohlížeč Safari, popřípadě Chrome. A pro velké firemní aplikace můžete použít Citrix, VMware Horizon nebo jinou podobnou platformu.

Přidanou hodnotou je opět čip M1. Jeho architektura je shodná s mobilními čipy v iOS zařízeních a dovoluje tak provozovat aplikace z iPhonů a iPadů přímo v počítači. S Intel procesory toto bylo nemyslitelné. Díky možnosti spouštět iOS/iPadOS aplikace na Macu se rozšiřuje obsah katalogu na číslo přesahující 2 milióny aplikací. Nikdo tak už nemůže říct, že po přechodu z Windows na Mac by nemohl použít svojí oblíbenou aplikaci nebo její alternativu.

9. Důraz na bezpečnost

Každý zaměstnavatel klade na srdce svým zaměstnancům, ať nakládají maximálně opatrně s firemními daty. Často jsou zaměstnanci vázáni smlouvou a podepisují různé NDA dodatky o mlčenlivosti. Proto obě strany je tak výhodné pracovat s nástroji, které v sobě integrují zabezpečovací prvky. V Macu je k dispozici hned několik technologií a funkcí, které chrání vaše osobní i firemní data a není nutné nic dalšího instalovat.

iMac Touch ID

Například už samotný start. Secure boot (Zabezpečené spouštění) ověřuje operační systém a jeho integritu. Kromě šifrování disku mohou nezávislí vývojáři aplikací k lepší ochraně citlivých dat využívat také šifrování na úrovni souborů, aniž by to jakkoli ovlivnilo výkon systému. Touch ID pro ověřování otisku prstu poslouží pro přístup do systému, k nákupu aplikací i k placení. Gatekeeper pak zase monitoruje, zda je na Macu spouštěný pouze ověřený software a zamezí spuštění škodlivého kódu.

Ve firmě využijete i zabezpečení v rámci celého ekosystému. Pomocí MDM zapnete šifrování FileVault, vynutíte zadání přístupového kódu k zařízení nebo snadno nakonfigurujete Wi‑Fi a VPN, aby používaly zebezpečené certifikáty. V případě ztráty zařízení ho snadno smažete na dálku. Žádná firemní data se tak nedostanou do cizích rukou.

10. Mac miluje iPhone

Marně budete hledat na trhu platformu, která nabízí užší propojení telefonu a počítače. Většina uživatelů se právě díky iPhonu rozhodla pořídit Mac. Je to platforma, kterou znají, jsou zvyklí na bezproblémový chod a snadné používání. Spousta ovládacích prvků je napříč macOS a iOS shodných. Postupem času Apple oba systémy přibližuje a jak je vidno, uživatelé to kvitují.

Mac iPhone

Provázanost zařízení je na takové úrovni, že vždy, když vezmete iPhone do ruky, tak Mac bude vědět, co na něm děláte. Po spuštění aplikace na telefonu vyskočí v docku na Macu možnost pokračovat v práci na počítači. Funkce Handoff vám umožní pokračovat v práci napříč jednotlivými zařízeními. Podobně funguje kopírování. Něco najdete na iPhonu, zkopírujete a na Macu už jen stisknete klávesovou zkratku ⌘+V. Otevřené záložky v Safari se synchronizují a uvidíte je na všech svých zařízeních. Hovory můžete snadno přijímat opět všude, půjdete tak z oběda s telefonem a v kanceláři plynule navážete na hovor na Macu.

Podobně spolupracují všechny základní aplikace. Vždy a všude tak budete mít aktuální obsah a můžete ho upravovat. Ať už budete vytvářet schůzku v kalendáři, psát poznámku, prohlížet si fotky nebo poslouchat podcasty. A když bychom měli uvést jednu funkci z mnoha, která ušetří spoustu času, bude to připojení Macu k internetu pomocí iPhonu. Buď si můžete vytvořit osobní hotspot a telefon využít jako modem pro Mac (čerpají se mobilní data) nebo když je iPhone už na Wi-Fi připojen, heslo k síti se automaticky použije i pro připojení Macu. Funguje to v případě vašich vlastních zařízení i ostatních. Snadno tedy nasdílíte heslo k síti i cizímu iPhonu, Macu nebo iPadu.

11. Efektivita práce

Poslední, avšak nejdůležitější bod se týká vlastní práce s počítačem. Ta musí být především zábavná a inspirativní. V opačném případě u ní dlouho nevydržíte. Podle průvodce je 78 % lidí, kteří dospívali na přelomu 21. století, přesvědčeno, že přístup k oblíbeným technologiím vytváří efektivnější pracovní prostředí. V souvislosti s tím uvádí, že 3 ze 4 lidí dává přednost Apple produktům před ostatními. Tyto údaje potvrzují i ostatní průzkumy. Uživatelé jsou s vybraným zařízením ve výsledku efektivnější.

iMac 24

Na druhé straně barikády, tedy v IT odděleních, panuje stejný pocit. Díky MDM řešením se Macy spravují jednodušeji a především transparentněji. Přeci jenom, jde o UNIX jádro. Troubleshooting případných problémů je tak efektivnější.