Pořídili jste si nový Mac? Pokud jste ještě počítač od Applu neměli, jistě se k vám doneslo, že každý Mac je v podstatě ihned připraven k použití. Ale jaké jsou kroky, které musíte podniknout sami, a které se nevyplatí přeskakovat? Poradíme vám, jak si svůj nový produkt od Applu co nejlépe přizpůsobit.

Máte nakoupeno

Pokud už máte za sebou vstup do ekosystému Applu a váš Mac běží, dovolte nám, abychom vám v první řadě pogratulovali ke skvělé volbě toho nejideálnějšího společníka na práci, zábavu i cestování. Přinášíme vám desítku tipů pro počáteční nastavení vašeho Macu.

Záložní plán

Bez ohledu na to, jaký objem dat ukládáte do online úložiště na iCloudu, byste měli mít zařízenou nějakou možnost zálohy. Nejjednodušší a nativní metodou je Time Machine. V horní části obrazovky vašeho Macu najdete panel nabídek, na jehož levé straně najdete ikonku nakousnutého jablíčka. Klikněte na ni a zvolte Předvolby systému. V dolním panelu okna, které se vám objeví, se nachází ikonka Time Machine. Po kliknutí na ni můžete okamžitě začít s nastavováním zálohování vašeho systému. Pokud jste často na cestách a chcete mít zálohované soubory vždy po ruce, můžete zvolit skutečně miniaturní, ale spolehlivé externí úložiště. snimek-obrazovky-2016-11-02-v-14-56-39

iCloud - hlavně se ho nebát

Jedním z nejlepších důvodů pro přechod na Mac je propracovaný ekosystém Applu, plně poháněný synchronizací přes iCloud. Prostřednictvím účtu na iCloudu můžete snadno a prakticky odkudkoliv získat přístup k fotografiím, dokumentům, filmům, hudbě a dalšímu obsahu. Ujistěte se tedy, že jste přes své Apple ID přihlášeni k vašemu iCloudovému účtu, díky čemuž můžete zesynchronizovat řadu vašich zařízení.
  • V panelu nabídek klikněte na Apple Menu a zvolte Předvolby systému.
  • Klikněte na položku iCloud.
  • Zadejte své Apple ID a heslo a přihlaste se.
  • V okně, které se vám objeví, zaškrtněte položky, které chcete synchronizovat. Doporučujeme zaškrtnout i položku "Najít můj Mac".
snimek-obrazovky-2016-11-01-v-10-49-48

iTunes

Ve chvíli, kdy spustíte svůj nový Mac, vám jistě neunikne, že jsou na něm nainstalovány iTunes. Pokud na něm z nějakého důvodu chybí, můžete je ručně stáhnout přes App Store. V iTunes jsou mimo jiné uloženy všechny vaše filmy, televizní pořady, iBooks, hudební soubory a další. Při prvním spuštění vám iTunes nabídnou prohledání vašeho počítače za účelem nalezení mediálních souborů. Pokud jste tento krok z jakéhokoliv důvodu přeskočili, můžete do iTunes přidat mediální soubory "ručně". Jednoduše z menu souboru kliknete na možnost přidání do knihovny - funguje i klávesová zkratka Command + O. Jak vytvořit účet na iTunes? V první řadě musíte mít své Apple ID. Pokud ho máte vytvořené, spusťte iTunes a v panelu nabídek v horní části obrazovky klikněte na položku Účet, kde pak vytvoříte nový účet. Pod svým účtem se pak můžete přihlásit do iTunes a začít se stahováním mediálního obsahu. Tipy a triky pro iTunes naleznete zde.

E-mail a kalendář

Jak jsme již zmínili, Mac je skutečně skvělým pomocníkem jak ve volném čase, tak i při práci. Díky předinstalovanému kalendáři, poznámkám a připomínkám můžete rovnou zapomenout na klasický papírový diář. Používáte-li spolu s Macem i mobilní zařízení od Applu, máte díky synchronizaci neustálý přehled o svých úkolech, schůzkách a dalších věcech. Proto se opravdu vyplatí Kalendář na Macu využívat. Stejně skvělou službu - včetně výhod, spojených se synchronizací - vám poskytne i nativní aplikace Mail, kterou rovněž nalezente i na iOS zařízeních. Nastavení je rychlé a jednoduché a obě aplikace jsou okamžitě připravené k používání.

Optimalizované úložiště

Optimalizované úložiště patří mezi skvělé nové funkce nejnovějšího desktopového operačního systému od Applu macOS Sierra. I tato funkce je pevně spjata s iCloudem a příslušným zálohováním. Kromě rychlé zálohy můžete díky Optimalizovanému úložišti snadno „uklidit“ svůj počítač. Běží-li váš Mac na macOS Sierra, klikněte na Apple Menu v horní části vaší obrazovky a zvolte O tomto Macu -> Úložiště -> Správa. Tím spustíte funkci Optimalizované úložiště. Systém vás provede prvotním nastavením - některé úkony, jako třeba vysypávání koše po 30 dnech, jsou automatické, jiné můžete provádět manuálně.

Automatické stahování

Další z funkcí v novém  macOS Sierra je automatické stahování softwarových aktualizací. Díky tomu vám nic neunikne a můžete aktualizace z velké části nechat na svém Macu.
  • Na svém Macu spusťte z Docku Mac App Store - je to modrá ikonka se symbolem "A".
  • Na levé straně panelu v horní části obrazovky klikněte na App Store -> Předvolby.
  • Zaškrtnutím jednotlivých položek můžete nastavit jejich aktivaci či deaktivaci.

Připojte tiskárnu

Důležité jsou rovněž i periferie, jako je klávesnice, trackpad a myš. Zapomínat bychom ale neměli ani na tiskárnu. I v případě, že ji zrovna v tuto chvíli nepotřebujete, je dobré s instalací tiskárny nespěchat. Tiskárnu nastavíte po kliknutí na Apple Menu v panelu nabídek v horní části vaší obrazovky. Zde klikněte na Předvolby systému -> Tiskárny a skenery.

Stahování

Apple vám ve svém Mac App Storu nabízí úctyhodnou řadu programů, které vám pomohou začít s vaším Macem. Kromě toho ale budete potřebovat i některé aplikace pro produktivitu, zábavu, a další. Jakmile si aplikaci stáhnete, je k dispozici i na ostatních Macích, synchronizovaných s vaším Apple ID.

Zapojte sociální média

Když se ze svého Macu přihlásíte na Facebook a Twitter, můžete okamžitě začít využívat možnosti systémové integrace, aniž byste k tomu potřebovali samostatné aplikace. V macOS Sierra můžete dokonce své facebookové statusy aktualizovat za pomoci hlasové asistentky Siri, v Oznamovacím centru zase můžete vidět upozornění z Twitteru. Se sociálními sítěmi je propojená například i nativní aplikace Fotky, ze které můžete přímo sdílet fotografie.

Seznamte se se Spotlightem

Díky Spotlightu můžete během několika vteřin nalézt na svém Macu prakticky cokoliv, co potřebujete. Můžete vyhledávat trasy v Mapách, otevřít okno Terminálu nebo poznávat nástroje, o kterých jste ani nevěděli, že je ve svém Macu máte. Ke Spotlightu můžete přistoupit dvěma způsoby: na pravé straně lišty s panely nástrojů v horní části obrazovky vašeho Macu naleznete ikonku lupy. Spotlight můžete aktivovat i kombinací kláves Command + mezerník.
TAGY: mac, macOS, os x