ma

Naši klienti většinou tíhnou k reklamě, grafice, hudbě nebo filmařině. Proto jsme měli radost, když nás o pomoc poprosila neziskovka a my tak mohli udělat dobrý skutek a rozšířit si obzory. 

Dnes 2.4. slavíme Světový den porozumění autismu. Po celém světě probíhají osvětové a PR akce, díky kterám máme jedinečnou šanci lépe pochopit osoby s tímto postižením. Tyto události spojuje motiv modré barvy, která symbolizuje komunikaci a pochopení. Právě to lidé s autismem od veřejnosti nejvíce potřebují.

Právě z tohoto důvodu se Asociace pomáhající lidem s autismem – APLA rozhodla uspořádat 30. 3. 2015 v kině Aero na Žižkově den o autismu, lidech s autismem a autismu v nás. Nesla výstižný název Modré Aero. Její součástí byla výstava Zažij autismus a my měli tu čest se na ní podílet. Společnosti APLA jsme zapůjčili naše iPady a připravili pro ní tři aplikace. Reportáž z místa činu nám přínáší Kristýna, která vyzpovídala Katku Bobrakovou ze Speciálního pedagogického centra APLA Praha

Jedná se o první ročník Modrého Aera, v rámci kterého proběhla výstava Zažij autismus. Jak vás napadlo uspořádat tuto výstavu?

Inspirovaly mě Neviditelná výstava, a interaktivní výstava Naše cesta, které návštěvníky staví do role tělesně postižených. Přiblížit zdravým lidem autismus a jeho formy je těžší v tom, že se nejedná o tělesné postižení. Myslím, že byla jen otázka času, kdy se podobná akce objeví.

Jak dlouho trvaly přípravy na dnešní den?

Asi 2 měsíce. Pokud je jedna o výstavu, připravovaly jsme ji hlavně s kolegyní Alenou Sojkovou (samozřejmě pod odborným dohledem a ve spolupráci c dalšími kolegy), ale dnes nám tu pomáhá  asi dalších  13 kolegů.

Jakou roli sehrávají moderní technologie v životě autistů?

Technologie představují pro lidi s autismem nedílnou součást sociálních vztahů a komunikace, protože v přirozených vazbách často neobstojí. Při práci s iPadem nebo na počítači se člověk s autismem často orientuje lépe než v běžném prostředí, nemusí zpracovávat tolik informací. Tablet mu podává ty důležité. Také existuje spousta komunikačních aplikací a výukových programů pro děti s poruchami autistického spektra. Není to must have, ale určitě jim život zpříjemní.

Umíte si vy sama představit život bez technologií?

Těžko. Na svém Androidu nejvíce používám kalendář a mail, což mi maximálně vyhovuje. Můj syn má Aspergerův syndrom a telefon ukrývá spoustu kapesní zábavy.

Odlehčeme trochu závěr: myslíte, že lidé s autismem a ajťáci mají něco společného?

Určitě! Způsob uvažování je často dost podobný. Vysvětlím vám to vtipem: Žena chystá dceři narozeninovou oslavu a posílá manžela programátora na nákup: "Kup jeden dort a když budou mít melouny, kup dva.” Muž jde na nákup: “Máte melouny?” “Ano.” “Tak mi dejte dva dorty.”

Chcete zjistit, jestli netrpíte poruchou autistického spektra? Udělejte si zábavný test, na kterém pracoval Mike! Test byl vyvinut pro APLA Praha a všechna práva jsou vyhrazena.

apla

Radost nám udělala i zpráva, kterou nájm Katka po akci zaslala: „Milí pánové, ještě jednou Vám děkuji za zapůjčení iPadů a za vývoj aplikací - i když to byl první nástřel, měli úspěch, moc jsme si je všichni užili. Hlavně Vám ale musím poděkovat za skvělou, z vaší strany naprosto bezproblémovou spolupráci a snahu vyjít vstříc.

Katko, bylo nám potěšením! Těšíme se na další spolupráci s APLA a dalšími zajímavými projekty!

apla 3