Disková Utilita Formátování disku je proces, při kterém se smažou veškerá data na disku. Provádíme ho tedy v případě, že chceme disk dokonale pročistit. Dalším typickým případem může být situace, kdy si koupíme novou USB klíčenku nebo externí disk, který zpravidla bývá naformátovaný pro Windows. Pokud ho chceme bezproblémově používat i na Macu, je potřeba ho přeformátovat. V následujícím návodu popisuji krok po kroku samotné formátování disku v aplikaci Disková Utilita (Disk Utility) a jednotlivé volby. Diskovou utilitu naleznete zde: Finder > Otevřít > Utility > Disková utilita.
  1. Zvolte disk.
  2. Vyberte záložku Rozdělit.
  3. V uspořádání oddílů zvolte počet oddílů na které chcete disk rozdělit. Pro běžné použití není důvod rozdělovat disk na více oddílů, proto vybereme Oddíly: 1.
  4. Pojmenujte disk. Snažte se vyhnout diakritice a speciálním znakům. V Mac OS X by speciální znaky a diakaritika neměly vadit, ale Windows s tím mohou mít problém. Screen Shot 2014-02-18 at 10.13.01_
  5. Zvolte formát disku. Disk Utility: Formát
    Formát Mac OS X Windows Poznámka
    Mac OS rozšířený (žurnálovaný) čtení/zápis X Standardní formát, který doporučujeme pro disky, které se budou připojovat pouze k Mac OS X.
    Mac OS rozšířený (velikost písmen,žurnálovaný) čtení/zápis X Viz. Mac OS rozšířený (žurnálovaný) s tím rozdílem že rozlišuje velká a malá písmena v názvech souborů. V jedne složce mohou soubory "Test.rtf" i "test.rft". Nedoporučujeme.
    MS-DOS (FAT) čtení/zápis čtení/zápis Pro disky, které budou připojovány k Mac OS X a Windows. Nevýhodou je maximální velikost jednoho souboru je 4 GB.
    ExFAT čtení/zápis čtení/zápis* Pro disky, které budou připojovány k Mac OS X, Windows 7 a novějším verzím. *Nefunguje ve Windows Vista a starší.
    Volné místo X X X
    Windows NT Filesystem čtení čtení/zápis  Pro disky, které budou připojovány pouze k Windows 7 a novějším (v Mac OS X na ně nepůjde zapisovat)
  6. Po kliknutí na Volby... zvolte mapu oddílů pro formátovaný disk.
    • Tabulka oddílů GUID - pro nové Macy s procesory Intel
    • Mapa oddílu Apple - pro staré PowerPC Macy
    • Master Boot Record - pro Windows
    Disk Utility: Mapa oddílů
  7. Potvďte kliknutím na OK a začněte formátovat disk tlačítkem Použít.
Upozorňuji, že tímto smažete všechna data na vybraném disku!
TAGY: Mac OS X, Návody